Meer Informatie Hier Beschikbaar

Wat zijn de klachten bij een depressie?

  • Door: Kim
  • Datum: september 8, 2023
  • Leestijd: 8 min.

Zorg dragen voor je mentale gezondheid vormt een essentieel aspect van het leven. In de afgelopen decennia zijn we ons bewuster geworden van het belang van ons mentaal welzijn en zijn we beter geworden in het beoordelen en beschermen ervan. Toch is het niet altijd eenvoudig. Om je een beter inzicht te verschaffen, zullen we veelvoorkomende depressie klachten bespreken.

Daarnaast zullen we de aard van depressie onderzoeken, de oorzaken ervan verkennen, de impact op mensen bespreken en behandelingsmogelijkheden bekijken. Dit is een onderwerp dat begrip verdient, of het nu om jouzelf gaat of om iemand die je kent.

Wat is depressie?

Mensen begrijpen depressie vaak verkeerd. Mensen gebruiken soms zinnen zoals ‘Ik voel me nu zo depressief’ wanneer ze zich verdrietig voelen. Natuurlijk hebben we allemaal dagen waarop we ons een beetje neerslachtig, ongelukkig of geïrriteerd voelen. Geen van deze situaties echter beschrijft nauwkeurig wat depressie inhoudt. Het is een medische aandoening met een scala aan verschillende symptomen. 

Depressie is een stemmingsstoornis die gedurende langere tijd invloed uitoefent op iemands gevoelens, denkwijze en gedrag. Het kan leiden tot een gebrek aan verbondenheid, verlies van interesse in geliefde activiteiten en beïnvloedt de prestaties op het werk of thuis.

Een korte geschiedenis

Ondanks wat sommige mensen misschien beweren, bestaat depressie al vele jaren. Hoewel het pas relatief recent is dat we het hebben begrepen, is de aandoening in de hele menselijke geschiedenis verschenen. 

De geschiedenis van depressie gaat terug tot het tweede millennium voor Christus. De oude Mesopotamiërs geloofden dat demonen verantwoordelijk waren voor deze spirituele toestand. De oude Romeinen en Grieken noemden het ‘melancholie’, een term die vele generaties in gebruik bleef. Ze schreven het toe aan een onbalans in de lichaamsvloeistoffen (destijds bekend als humor).

In de oudheid varieerden behandelingen van barbaars tot meer praktisch, zoals dieet, lichaamsbeweging en therapeutische methoden. Helaas werd de aandoening tegen de middeleeuwen opnieuw in verband gebracht met spiritualiteit. Zoals bij veel psychische aandoeningen werden demonen, heksen en duivels beschuldigd, wat leidde tot uitdrijvingen, verbrandingen en verdrinkingen.

De 18e en 19e eeuw waren vaak niet veel beter. Depressie en degenen die eraan leden werden behandeld als iets om te vermijden en te isoleren van de samenleving. Pas tegen het einde van de 19e eeuw verzachtte deze houding en begon de wetenschap antwoorden te vinden.

Tijdens de jaren 1900 veranderden psychologie en geneeskunde snel ons begrip van depressie. Gedachten, gedragingen en biologische factoren werden allemaal toegeschreven aan de aandoening. Onze definities en behandelingen zijn ook geëvolueerd, waardoor we nu een beter begrip en een effectievere aanpak van depressie hebben dan ooit tevoren.

Soorten depressie

Er zijn verschillende soorten depressies . Als u de verschillen begrijpt, kan het gemakkelijker worden om de ziekte op de meest effectieve manier te identificeren en te behandelen. Meestal worden de verschillende typen herkend op basis van de verschillende depressie klachten:

  • Klinische depressie . Dit is de term die wordt gebruikt wanneer een arts de diagnose depressie stelt. Het kan depressieve episodes omvatten die als mild, matig of ernstig worden bestempeld. 
  • Terugkerende depressieve stoornis . Degenen die ten minste twee episodes van depressie hebben, zouden deze aandoening hebben. 
  • Reactieve depressie . Deze term wordt gebruikt wanneer moeilijke gebeurtenissen in iemands leven, zoals een sterfgeval, een depressieve episode veroorzaken. 
  • Dysthymie . Degenen die een continue, milde depressie ervaren die meer dan twee jaar aanhoudt, zouden deze aandoening hebben, die soms bekend staat als chronische depressie. 
  • Bipolaire stoornis . Dit is een andere stoornis dan depressie en stond voorheen bekend als manische depressie. Degenen die lijden aan een bipolaire stoornis ervaren extreme opgetogenheid en perioden van depressie.
  • Prenatale of postnatale depressie . Nieuwe ouders (zowel mannen als vrouwen) kunnen na de geboorte van een kind een postnatale depressie ervaren . Wanneer het tijdens de zwangerschap optreedt, staat het bekend als prenatale of prenatale depressie. 
  • Seizoensgebonden affectieve stoornis (SAD) . Sommige mensen ervaren een depressie tijdens bepaalde seizoenen, vaak in de winter.
  • Psychotische depressie . In sommige gevallen zijn episodes van depressie zo ernstig dat de patiënt hallucinaties of wanen ervaart die bekend staan ​​als psychose.

Depressie versus angst

Angst en depressie zijn twee van de meest voorkomende psychische aandoeningen in het VK. Hoewel er overeenkomsten zijn tussen de twee, zijn het afzonderlijke ziekten. Veel van de symptomen overlappen elkaar, vooral als het gaat om zaken als slaapproblemen, concentratie en vermoeidheid. Als u denkt aan een van beide aandoeningen te lijden, dient u contact op te nemen met uw huisarts voor een juiste diagnose.

Hoeveel mensen hebben het?

Depressie is een van de meest voorkomende psychische stoornissen ter wereld. De Wereldgezondheidsorganisatie schat dat meer dan 264 miljoen mensen over de hele wereld aan een of andere vorm lijden, waardoor het wereldwijd de belangrijkste oorzaak van invaliditeit is. 

In het VK toonde een onderzoek uit 2014 aan dat 19,7% van de bevolking symptomen van depressie of angst vertoonde. De aantallen waren hoger bij vrouwen en meisjes dan bij mannen en jongens, een trend die vaak wordt gezien bij de ziekte. 

Cijfers uit het VK laten ook zien dat mensen die te maken hebben met sociale ongelijkheid, discriminatie, sociale uitsluiting, maar ook met trauma’s of verschillen in lichamelijke gezondheid, vaak een groter risico lopen op psychische problemen.

Wat veroorzaakt depressie?

Depressie is een gecompliceerde aandoening die vaak verkeerd wordt begrepen. Populaire overtuigingen suggereren vaak een aantal nutteloze oorzaken voor depressie. Het idee dat het ‘allemaal tussen de oren zit’ of iets waar je ‘gewoon overheen kunt komen’ is bijzonder schadelijk. 

In werkelijkheid zijn er verschillende factoren die depressie kunnen veroorzaken. Wat meer is, hoewel twee mensen vergelijkbare symptomen kunnen vertonen, kunnen de oorzaken (en behandelingen) totaal verschillend zijn. We gaan niet in op de gedetailleerde wetenschap van wat depressie veroorzaakt. In plaats daarvan volgen hier de basisprincipes van enkele van de bijdragende factoren: 

  • De hersenen : de hersenen reguleren onze stemming en emoties via een reeks verschillende chemicaliën, zenuwverbindingen en andere circuits. Bepaalde regio’s zijn verantwoordelijk voor verschillende stemmingen en functies. Hoewel ons begrip beperkt is, wordt aangenomen dat verschillende delen van de hersenen verantwoordelijk kunnen zijn voor bepaalde depressie klachten. 
  • Neurotransmitters: Neurotransmitters zijn de chemicaliën die zenuwcellen helpen communiceren. Hersencellen produceren deze chemicaliën om verschillende functies, zoals geheugen en emotie, in balans en werkend te houden. Een onbalans van chemicaliën zoals serotonine, dopamine en andere kan verantwoordelijk zijn voor sommige vormen van depressie. 
  • Genen : onze genen beheersen elk deel van ons lichaam, inclusief onze hersenen en onze stemming. Degenen die genetisch kwetsbaar zijn voor depressie, kunnen betekenen dat ze meer kans hebben op stress en een slecht humeur. We weten dat depressie en bipolaire problemen vaak in families voorkomen. 
  • Levensgebeurtenissen : je genen beïnvloeden hoe gevoelig je bent voor stress, en de chemische reacties die worden veroorzaakt door stressvolle gebeurtenissen kunnen ertoe leiden dat depressie en angst zich ontwikkelen. 
  • Medische problemen : een reeks medische problemen, van vitamine B12-tekort tot kanker, wordt in verband gebracht met depressie.
  • Medicijnen : Evenzo kunnen bepaalde medicijnen, zoals steroïden en bloeddrukmedicatie, depressie als bijwerking hebben.

Wat zijn de herkenbare depressie klachten?

De tekenen van depressie komen in vele vormen voor, waardoor het soms moeilijk te herkennen is. Bovendien kunnen sommige symptomen verband houden met andere medische aandoeningen, wat betekent dat het enige tijd kan duren om het te beperken. Er zijn vaak zowel fysieke als mentale tekenen van depressie, zoals we hieronder in meer detail hebben besproken:

Fysieke depressie klachten

Er zijn verschillende veelvoorkomende fysieke tekenen van depressie waardoor iemand zich vaak leeg en uit zijn soort kan voelen. Deze omvatten zaken als:  

  • Vermoeidheid en slaapproblemen . Sommige mensen vinden het moeilijker om in slaap te vallen als ze depressief zijn, terwijl anderen te veel slapen. Gevoelens van weinig energie en vermoeidheid komen ook vaak voor, zelfs als u veel rust. 
  • Veranderingen in gewicht en eetlust . Voor sommige mensen kan dit symptoom betekenen dat ze minder honger hebben en afvallen. Voor anderen kunnen ze niet stoppen met eten en aankomen. Mensen brengen dit vaak in verband met een gebrek aan energie. 
  • Bewegen of langzamer praten dan normaal . Een ander veelvoorkomend teken van depressie is dat mensen het gevoel hebben dat ze ‘vertraagd’ zijn in hun geest en lichaam.
  • Pijnen en pijnen . Mensen die depressief zijn, voelen vaak meer pijn en hebben er een lagere tolerantie voor. Sommige mensen hebben ook last van een pijnlijke rug of spieren. 
  • Verlies van libido (geslachtsdrift) . Sommige mensen met een depressie verliezen hun interesse in seks. Bovendien kan sommige medicatie voor depressie de zin in seks verminderen.
  • Veranderingen in de menstruatiecyclus . Depressie kan de niveaus van bepaalde hormonen die verband houden met het voortplantingssysteem veranderen. Dit kan de eisprong vertragen of stoppen, wat een late menstruatie of helemaal geen menstruatie betekent.

Psychologische depressie klachten

Als het gaat om de mentale tekenen van depressie, duren deze gevoelens meestal langer dan twee weken. Symptomen zijn onder meer: 

  • Laag humeur en verdriet. Vaak voelen mensen zich verdrietig, neerslachtig en over het algemeen neerslachtig, vaak zonder duidelijke reden. 
  • Gevoelens van hopeloosheid. Mensen hebben vaak het gevoel dat deze gevoelens en de situatie nooit beter zal worden. 
  • Negatief zelfbeeld. Gevoelens van waardeloosheid en zelfkritiek komen vaak voor. 
  • Huilend, schuldig of prikkelbaar voelen . Deze symptomen variëren vaak van persoon tot persoon, maar kunnen frustrerend en verontrustend zijn. 
  • Motivatie of interesse verliezen. Het komt vaak voor dat mensen zich niet meer druk maken om de dingen die ze gewoonlijk leuk vinden, zoals hobby’s en tijdverdrijf. 
  • Moeite met het nemen van beslissingen. Dit symptoom kan soms gepaard gaan met problemen met focussen, concentreren en dingen onthouden. 
  • Angst . Gevoelens van angst en paniek, evenals snelle gedachten en herkauwen.
  • Gedachten over zelfbeschadiging . Degenen die zelfmoordgedachten of zelfbeschadiging ervaren, moeten hulp zoeken en praten met iemand die ze vertrouwen.

Snel en doeltreffend stress en zorgen verminderen?

In dit artikel heb je kunnen lezen wat veel voorkomende depressie klachten zijn. Ben je op zoek naar een goede manier om op doeltreffende wijze stress en zorgen verminderen zodat je weer van het leven kunt gaan genieten? Meld je dan nu aan voor de Online Training: ‘Nooit meer Zorgen of Stress’. Deze online cursus geeft je het beste stappenplan om spanning in je leven los te laten. Het hoeft geen jaren te duren voordat je stressvrij kunt leven! Je wordt stap voor stap begeleid. Talloze cursisten zijn je voorgegaan. Ze hebben het plezier en ontspanning in hun leven weer teruggevonden!

Klik hier om meer informatie te lezen over de Online Training ‘Nooit meer Zorgen of Stress’. Al meer dan 2000+ personen zijn je voorgegaan!

depressie klachten
depressie partner afstoten

Previous Post

Waarom je partner je weg duwt bij depressie

Next Post

Depressieve partner twijfelt aan relatie: De oorzaken en oplossingen

depressieve partner twijfelt aan relatie