Meer Informatie Hier Beschikbaar

Wat is het verschil tussen Depressie en Burnout?

  • Door: Kim
  • Datum: september 2, 2021
  • Leestijd: 3 min.

Vaak worden deze termen door elkaar gebruikt. Heb ik een depressie of burnout? Ben ik overspannen? Of is het gewoon een grote hoeveelheid stress? Het verschil hiertussen is heel klein en daardoor onduidelijk. Verwar dit zeker niet met ‘ik voel me depressief’.

Verschil burnout en depressie

Het grootste verschil tussen een depressie en een burnout is heel simpel. Heb je een burnout, dan wil je wel, maar je lichaam is op, het lukt je gewoon niet meer. Je hebt er de puf en energie niet voor. Jouw lichaam is totaal op. Sporten, bewegen, je concentreren en dus ook werken lukt niet meer. De kleinste prikkels, schreeuwende kinderen of een tv die hard aanstaat, kun je niet meer verdragen. Een burn-out krijg je niet opeens. Dit is een gevolg van een langere tijd. Een opeenstapeling van verschillende factoren.

Je spreekt van een depressie als je het allemaal wel kunt, maar gewoonweg niet wil. Je hebt er geen zin in. Een depressie zit meer in je hoofd, je gemoedsrust en stemming is verstoord. Bij een burn-out is je energielevel verstoord.

Hoe voorkom ik een burnout of depressie?

Een depressie is niet altijd te voorkomen, helaas. Iemand kan door erfelijke factoren hier aanleg voor hebben. In dit geval is het genetisch bepaald.

Een burnout heeft meer te maken met jouw gedrag, jouw persoonlijkheid. Denk hierbij aan perfectionisme, het altijd ‘goed’ willen doen, iedereen tevreden stellen. Je probeert het als het ware steeds beter te doen. Niks is goed genoeg. Je denkt het altijd beter te kunnen. Een burn-out is in tegenstelling tot een depressie wel te voorkomen.

Pas jouw manier van denken en levensstijl aan. Eén van de belangrijkste factoren die je kunt veranderen, vooral nu in deze tijd, is jouw werk en privésituatie beter in balans te krijgen. En ook ik weet, in deze huidige tijd is dat echt niet makkelijk. Verplicht thuiswerken, kinderen die niet naar school kunnen. Zelf juf of meester ‘spelen’ en ondertussen je eigen werk er ook nog tussendoor moeten doen. Het is niet makkelijk.

Probeer voldoende te ontspannen en vermijdt de zogenaamde ‘energievreters’. Dus loop een blokje om voor die collega, die altijd iets over jou te zeggen heeft. Heb jij binnen jouw takenpakket werkzaamheden die jou enorm veel energie kosten, ga het gesprek aan met je baas. Wellicht staat hij open voor aanpassingen van jouw werkzaamheden.

Creëer elke dag ook bewust rustmomenten. Lunch niet achter je laptop. Probeer een Teams of Zoom meeting af te wisselen met een ‘gewoon’ telefoontje waardoor je even van je scherm af bent. Even naar buiten kunt. Gewoon een frisse neus halen. Bedenk, dat thuiswerken je ook kansen biedt. Pak een extra lange lunchpauze, ga lekker even hardlopen. Deel je dag op een andere manier in, zodat je de sleur doorbreekt. Uiteraard snap ik dat dit niet in elk vakgebied mogelijk is.

Juiste behandeling en juiste diagnose

Bij een burn-out is jouw hormoonhuishouding langdurig verstoord. Jouw lichaam bevat teveel adrenaline en te weinig melatonine en cortisol. Er is geen natuurlijk evenwicht meer tussen deze ‘hormonen’. Mensen met een depressie hebben juist een hoog cortisol gehalte.

Zoals jullie nu wel gelezen hebben, zijn er veel verschillen tussen een depressie of burnout. Er is niet een hele duidelijke scheidslijn. Dit maakt de manier van behandelen en het stellen van een diagnose ook enorm moeilijk. Voor het herstel, maar nog meer zelfs voor de juiste behandeling, is het wel noodzakelijk om de juiste diagnose te stellen.

Snel en doeltreffend stress en zorgen verminderen?

In dit artikel heb je gelezen wat het verschil is tussen depressie of burnout. Ben je op zoek naar een goede manier om op doeltreffende wijze stress en zorgen verminderen zodat je weer van het leven kunt gaan genieten? Meld je dan nu aan voor de Online Training: ‘Nooit meer Zorgen of Stress’. Deze online cursus geeft je het beste stappenplan om spanning in je leven los te laten. Het hoeft geen jaren te duren voordat je stressvrij kunt leven! Je wordt stap voor stap begeleid. Talloze cursisten zijn je voorgegaan. Ze hebben het plezier en ontspanning in hun leven weer teruggevonden!

Klik hier om meer informatie te lezen over de Online Training ‘Nooit meer Zorgen of Stress’. Al meer dan 2000+ personen zijn je voorgegaan!

depressie bij ouderen

Previous Post

Depressie bij ouderen: Wat doet het met je?

Next Post

Werken met depressie: Hoe ga ik er mee om?

werk en depressie