Meer Informatie Hier Beschikbaar

Waarom je partner je weg duwt bij depressie

 • Door: Kim
 • Datum: september 7, 2023
 • Leestijd: 8 min.

Dit is een vraag die we regelmatig krijgen: “Waarom kan iemand met depressie de partner gaan afstoten?” We gaan er in dit artikel uitgebreid op in.

Op een bepaald moment in ieders leven ervaart iemand die dicht bij ons staat, zoals een partner, moeilijke tijden. Het kan frustrerend en verwarrend zijn waarom onze partner met depressie ons afstoten. Soms doen we het tegenovergestelde van wat onze partner nodig heeft door ze te verstikken in een poging om te helpen. Deze reactie kan schadelijk zijn, daarom is het belangrijk om te begrijpen waarom ze je wegduwen en wat je eraan kunt doen.

Depressieve partners duwen degenen die het dichtst bij hen staan ​​weg als een verdedigingsmechanisme voor verschillende redenen, zoals zich prettiger voelen wanneer ze alleen zijn of niet de energie hebben om je bij te houden. Het is situationeel, net zoals je reactie zou moeten zijn. Door empathisch te zijn en te proberen de situatie te begrijpen, kun je jezelf verder informeren over een passend antwoord. 

Als partner kunnen we zogenoemde ‘enablers’ worden of de depressie verergeren door niet genoeg of juist te veel lief te hebben. Soms realiseren onze partners zich niet dat ze zich terugtrekken. Alles is gebaseerd op persoonlijke ervaring. En als we beter begrijpen waarom partners hun partner wegduwen, kunnen we erachter komen wat we moeten doen.

Waarom mensen met depressie hun partner afstoten

Soms is een partner met depressie zich er niet van bewust dat ze zich terugtrekken van degenen van wie ze houden en de dingen waar ze om geven, en zich afstoten. Of ze zich nu bewust zijn of niet, het komt neer op een aantal redenen die vanuit hun perspectief gemakkelijker te begrijpen zijn dan te proberen ze vanuit een persoonlijk perspectief te interpreteren.

De redenen waarom:

–      Gebrek aan energie

–      Verlies van concentratie

–       Een last voelen

–       Verlegenheid

–       Bang om iemand pijn te doen of gekwetst te worden

–       Stemmingswisselingen

Gedwongen energie en focus behoren tot de belangrijkste redenen waarom iemand met een depressie zich terugtrekt.

Dit kan leiden tot stemmingswisselingen wanneer iemand die verdrietig is zichzelf dwingt gelukkig te lijken. Het kan maar zo lang duren, dus het kan lijken op een stemmingswisseling of een persoonlijkheidsprobleem.

Dit roept vervolgens onaangename gedachten over zichzelf op, zoals:

 • Ik breng mezelf en hoogstwaarschijnlijk hen in verlegenheid.
 • Ik zou nu niet bij mezelf willen zijn, dus waarom hun wél?
 • De frustraties hopen zich op. Waarom kan ik niet gewoon normaal zijn!

Het resulteert automatisch in geen goede oplossing voor de persoon die depressief is, omdat authentiek zijn voor zichzelf een last zou zijn en anderen naar beneden zou halen. Maar om emotie te faken is uitputtend en moeilijk.

Gebrek aan energie/focus

Depressie kan het leven uit iemand zuigen, dus het is belangrijk om het beetje energie dat ze hebben te beheersen om te voorkomen dat ze nog depressiever worden. Wanneer depressieve mensen in de buurt zijn van anderen, kunnen ze de verwachting voelen om een ​​bijdrage te leveren door middel van gesprekken en actie, maar hebben ze niet de energie om dat te doen.

Zelfs als ze niet deelnemen aan het gesprek, is de stress en angst om ongeïnteresseerd te kijken terwijl iemand aan het praten is overweldigend en begint meer energie uit hen te putten. Dit begint de vicieuze cirkel van de persoon die zich slecht voelt over zichzelf.

Een last worden of iedereen naar beneden halen

Als een partner authentiek zou zijn voor zichzelf, zouden ze niet alle kers op de taart zijn voor elk gesprek of elke activiteit. Hoogstwaarschijnlijk zouden ze aarzelen en zich zorgen maken over wat ze zouden moeten zeggen of doen.

Als alternatief kan het zijn dat mensen vertellen dat ze down en ongemotiveerd zijn, wat er gebeurt, maar de verantwoordelijkheid voor de partij die hij/zij vertelt, is misschien niet gepast. Ze proberen misschien dingen op te lossen of zijn te positief. Of erger nog, ze kunnen niet ondersteunend en afwijzend zijn, waardoor de partner met een depressie het gevoel krijgt dat ze problemen veroorzaken en dat iedereen beter af zou zijn zonder hen.

Het is makkelijker om alleen te zijn

Vanwege alle hierboven genoemde factoren, is het gewoon gemakkelijker voor de persoon om alleen te zijn. De angst en angst om gekwetst te worden of iemand anders pijn te doen door een last te worden, verdwijnen. Het is niet nodig om iets te faken of energie te forceren als je alleen bent.

Wat je kunt voor iemand met depressie die hun partner afstoten

Het is normaal dat je het gevoel wilt hebben dat je ze nooit alleen moet laten vanwege hun huidige staat en toestand. Misschien wil je ze verstikken en proberen ze zich zo geliefd mogelijk te laten voelen.

Deze heftige reacties kunnen resulteren in een slechtere situatie vanwege de cyclus die hierboven kan optreden, over niet authentiek zijn, waardoor je gedwongen wordt om blij te zijn en je later als een last voelt. Het resultaat is dat ze mensen wegduwen.

Hieronder vind je een tabel die je kan helpen bij het vinden van antwoorden.

SituatieTypische reactieGepaste reactie
Ze willen niets anders doen dan de hele dag in bed of op de bank liggen.Iemand kan ze vertellen dat ze niets voor elkaar krijgen of dat je zult helpen met alle dingen die ze moeten doen als ze maar het huis uit zijn.Forceer de situatie niet. Probeer luchtige dingen te beginnen die ze graag doen zonder al te veel moeite. Een opbouw naar grotere en grotere dingen is beter.
Ze willen niet praten over wat hen verdrietig maakt.Proberen om het eruit te forceren is gebruikelijk, omdat je je misschien alleen en buiten de kring gaat voelen. Het is niet jouw taak om het op te lossen.Probeer andere gesprekken te beginnen, vooral over het heden. Door het verleden naar boven te halen (zelfs als het positieve herinneringen zijn) kunnen depressieve mensen soms beseffen dat ze niet zijn waar ze waren of waar ze zouden moeten zijn.
Ze willen je vertellen dat er iets aan de hand is.Je kunt de behoefte voelen om de situatie te bagatelliseren of overdreven positief te zijn als een manier om hen te troosten.Probeer gewoon te luisteren. Zeg dingen als “je begrijpt het” of “dat moet moeilijk zijn.” Dit komt omdat als ze positief zouden kunnen zijn, ze dat zouden doen. En als ze zeggen dat het niet zo erg is, denken ze dat je hun gevoelens in diskrediet brengt.

Het is moeilijk om een ​​partner te zijn en niet te proberen dingen op te lossen. Maar soms, hoe meer we proberen een situatie op te lossen, hoe erger we deze kunnen maken. Het is bijna beter om de storm te berijden als dat mogelijk is. Maar dat gezegd hebbende, is er nog iets waar je rekening mee moet houden en dat ben je zelf.

Je eigen geestelijke gezondheid

Het moeilijkste aan de hele situatie is het beheren van je eigen gezondheid terwijl je ook rekening houdt met je partners. Het kan uitputtend en frustrerend zijn om constant je acties en woorden te berekenen en tegelijkertijd trouw te blijven aan jezelf.

Afhankelijk van de levensduur van de relatie en de ernst ervan speelt een belangrijke factor. Als je getrouwd bent en kinderen hebt, komt er meer bij kijken. Als dit een nieuwe relatie is, is het misschien beter om een ​​pauze te nemen en de draad weer op te pakken op een moment waarop je partner gezond is en klaar om een ​​bijdrage te leveren. Het hangt ook af van de ernst van de depressie en of deze afneemt of beter wordt.

depressie partner afstoten

Laatste gedachte

Omgaan met een geliefde die aan een depressie lijdt is moeilijk voor iedereen, niet alleen voor de persoon met de ziekte. Het kan moeilijk zijn om een ​​ondersteunende rol te spelen waarbij de reacties constant moeten worden doordacht.

Soms is een werkbare oplossing voor de partner die probeert te ondersteunen, te overwegen om een ​​eigen therapeut te hebben of iemand met wie ze kunnen praten, omdat praten met hun partner misschien niet het beste idee is. Dit zou je partner terugbrengen naar die last, het gevoel hebben of ze denken dat je je situatie met hen moet uiten.

Empathie is het belangrijkste om te onthouden, zowel voor je partner als niet hard voor jezelf. Er is geen goed en fout. Het is gewoon proberen om met zoveel mogelijk medeleven door een moeilijke situatie te navigeren.

Help, Mijn Partner Heeft een Depressie!” – Een Gids voor Begrip en Ondersteuning

In dit artikel heb je kunnen lezen waarom mensen met depressie hun partner afstoten. Ben je op zoek naar een goede manier om de relatie met je partner te verbeteren?

Liefde gaat niet altijd over rozen. Soms worden we geconfronteerd met uitdagingen die ons relatievermogen tot het uiterste testen. Een van die uitdagingen kan zijn wanneer je partner te maken heeft met depressie. Het kan verwarrend, ontmoedigend en emotioneel uitputtend zijn. Maar er is hoop en hulp beschikbaar, en het boek “Help, Mijn Partner Heeft een Depressie!” is jouw hulp bij deze moeilijke reis.

Dit boek, geschreven door Stef Linsen, is een bron van wijsheid en begeleiding voor iedereen die geconfronteerd wordt met de impact van depressie op hun partner en relatie. Het biedt inzicht, praktische tips en belangrijke stappen om jou en je partner te helpen deze uitdaging samen te overwinnen.

Waarom dit boek een must-read is:

 1. Diepgaand inzicht in depressie: “Help, Mijn Partner Heeft een Depressie!” biedt essentiële informatie over depressie, inclusief oorzaken, symptomen en behandelingsopties. Het helpt je begrijpen wat je partner doormaakt.
 2. Empathie en begrip: Het boek moedigt je aan om empathisch te zijn en begripvol te reageren op de emoties en behoeften van je partner, zonder jezelf te verwaarlozen.
 3. Effectieve communicatie: Ontdek hoe je open en ondersteunende communicatie kunt bevorderen, zodat je partner zich gehoord en gesteund voelt.
 4. Zelfzorg: Het benadrukt het belang van zelfzorg en geeft advies over hoe je voor je eigen welzijn kunt zorgen terwijl je er voor je partner bent.
 5. Verbinding behouden: Leer hoe je de emotionele band in je relatie kunt behouden en versterken, zelfs te midden van depressie.
 6. Getuigenissen: Het boek bevat inspirerende verhalen van mensen die met succes hun relatie hebben versterkt ondanks de uitdagingen van depressie.

Als je partner te maken heeft met depressie, ben je niet alleen. Dit boek biedt praktische begeleiding en hoop voor een gezonde en liefdevolle toekomst samen. Het is een onmisbare hulpbron voor iedereen die graag wil begrijpen, ondersteunen en samen groeien.

Bestel vandaag nog je exemplaar van “Help, Mijn Partner Heeft een Depressie!” en neem de eerste stap naar een sterker en liefdevoller partnerschap, zelfs in de moeilijkste tijden.

Bestel nu bij Bol.com (morgen in huis)

Je relatie verdient het om te winnen, zelfs te midden van depressie. Met de juiste begeleiding en inzichten van dit boek, kun je samen de weg naar herstel en liefde bewandelen.

Klik hier om het boek ‘Help, mijn partner heeft een depressie!’ te bestellen bij Bol.com. Vandaag besteld is morgen in huis. Al meer dan 2000+ personen zijn je voorgegaan!

wat depressief zijn

Previous Post

Wat depressief zijn is, en wat je er aan kunt doen

Next Post

Wat zijn de klachten bij een depressie?

depressie klachten