Meer Informatie Hier Beschikbaar

Depressief tijdens zwangerschap: Oorzaken, symptomen en oplossingen

 • Door: Kim
 • Datum: oktober 1, 2021
 • Leestijd: 3 min.

Zwangerschap en de geboorte van een kind hebben een grote impact op het leven van jonge ouders. Meer dan de helft van de vrouwen ervaart huilen, nervositeit, prikkelbaarheid en slaapproblemen in de eerste tien dagen na de bevalling. Ben je depressief tijdens je zwangerschap? Het is dan belangrijk om hulp te zoeken.

Soms zullen stemmingswisselingen na de geboorte verergeren of niet verdwijnen. In dit geval hebben we het over postpartumdepressie of postnatale depressie. Postpartumdepressie treft ongeveer één op de tien vrouwen. Daarnaast hebben sommige vrouwen last van depressie tijdens de zwangerschap; zwangerschapsdepressie.

Symptomen zwangerschapsdepressie

Jonge moeders die tijdens de zwangerschap aan een postpartumdepressie of depressie lijden, schamen zich vaak voor hun depressie. Ze wilden immers zélf een baby krijgen en hebben een gezond kind op de wereld gezet.

De volgende symptomen kunnen wijzen op een postpartumdepressie:

 • Je bent zonder reden overbezorgd of zenuwachtig
 • Geeft jezelf de schuld van alles wat fout gaat
 • Je bent ongelukkig en huilt vaak
 • Je raakt vaak zonder reden in paniek
 • Geniet niet van de zwangerschap
 • Slaapt niet goed
 • Je voelt je eenzaam
 • Je bent moe en hebt nergens zin in
 • Hebt het gevoel dat je geen goede moeder bent

De negatieve gevoelens die een jonge moeder ervaart kunnen versterkt worden door de omgeving die de situatie niet begrijpt en er onhandig op reageert. Hierdoor kan de moeder onzeker worden in het verzorgen van haar baby of bang zijn dat het kind iets mankeert of overkomt. Depressiviteit en het niet kunnen genieten van de baby zijn het gevolg.

Hoe lang duurt depressief zijn tijdens de zwangerschap?
Hoelang een postnatale depressie duurt verschilt per vrouw, maar gewoonlijk beginnen de klachten binnen vier weken na de bevalling en houden ze soms maandenlang aan. In sommige gevallen begint een postpartum depressie pas als de vrouw stopt met borstvoeding of weer naar het werk moet.

Abortus of miskraam
Vrouwen die een miskraam of abortus hebben gehad, kunnen ook last hebben van depressies. Ongeveer 2/3 van de vrouwen met een postpartumdepressie zal het na de volgende bevalling opnieuw ervaren.

Niet alleen vrouwen kunnen last krijgen van een postpartum depressie; ook mannen kunnen een depressie na de bevalling van hun partner krijgen. Dit heeft alles te maken slaaptekort, grote drukte en veranderingen in de relatie met de partner.

Oorzaken van zwangerschapsdepressie

Het moederschap is een grote verandering in het leven van een vrouw en haar partner en het duurt even om hier een weg in te vinden. Korte nachten, een huilende baby en minder tijd hebben voor jezelf en elkaar kan een grote druk leggen op de relatie. Depressieve klachten kunnen het gevolg zijn.

Daarnaast is er ook een biologische oorzaak voor het ontstaan van een postpartum depressie. Vlak na de bevalling wisselt de hormoonspiegel van de vrouw. Dit kan leiden tot stemmingswisselingen en in sommige gevallen zelfs tot een depressie. Ook de schildklier kan ontregeld raken, met depressieve klachten tot gevolg.

Snel en effectief stress en zorgen verminderen?

In dit artikel heb je kunnen lezen over depressief zijn tijdens de zwangerschap. Ben je op zoek naar een goede manier om stress en zorgen effectief te verminderen zodat je weer kunt gaan genieten van het leven? Schrijf je nu in voor online training: “Nooit Meer Zorgen of Stress”. Deze online cursus geeft je het beste stappenplan om de stress in je leven los te laten. Je kunt sneller dan je denkt een zorgeloos leven leiden. Je wordt hierin stap voor stap begeleid. Talloze cursisten gingen je voor. Ze hebben het plezier en de ontspanning in het leven herontdekt!

Klik hier om meer informatie te lezen over de Online Training ‘Nooit meer Zorgen of Stress’. Al meer dan 2000+ personen zijn je voorgegaan!

Angsten loslaten

Previous Post

Angsten loslaten: 11 tips om je angsten te overwinnen

Next Post

Stemmingswisselingen bij mannen: De oorzaken en symptomen

stemmingswisselingen bij mannen