Meer Informatie Hier Beschikbaar

4 tekenen dat je geen gelijkwaardige relatie hebt

  • Door: Kim
  • Datum: september 7, 2023
  • Leestijd: 5 min.

De meeste relatieproblemen komen voort uit ongelijkheid binnen de relatie. Denk er over na: Moet jij altijd het huishouden doen? Wordt er van je verwacht dat je voor elke maaltijd betaalt om de genegenheid van je partner te verdienen? Als dit onopzettelijk is, betekent dit niet per se dat je partner je beledigt, het betekent alleen dat je geen gelijkwaardige relatie hebt. Als er niets aan wordt gedaan, kan ongelijkheid in een relatie na verloop van tijd leiden tot wrok en andere controlerende tactieken. 

Om ervoor te zorgen dat niemand aan het kortste eind trekt, hebben we een lijst met rode vlaggen voor relaties samengesteld die je zullen helpen bepalen of je partner een eerlijk aandeel in je relatie geeft (of niet krijgt).

1. Één partner neemt alle beslissingen

We moeten allemaal onze behoeften in een relatie uiten. Vooral als je ziek bent, moeten je behoeften voorop staan. Toch ben je meestal niet de enige die beslist waar jij en je partner elke week gaan lunchen.

Gezonde relaties rusten op wederzijds respect en het vervullen van de behoeften van beide partners. Als je twijfelt of je te veel controle hebt over de besluitvorming in je relatie, overweeg dan de volgende vragen:

  • Bepaal ik (mijn partner) altijd wat we in het weekend doen?
  • Bepaal ik (bepaalt mijn partner) met welke vrienden we uitgaan en denk ik niet na over hun (mijn) voorkeuren?
  • Beslis ik (bepaalt mijn partner) altijd wanneer er seks is?
  • Bepaal ik (bepaalt mijn partner) wie het huishouden doet?

Als je “ja” hebt geantwoord op de vragen hierboven, dan is er geen gelijkwaardige relatie, en is het tijd om met je partner te praten over de ongelijkheid in jullie relatie. Een manier om te leren hoe je de besluitvorming in je relatie kunt delen, is via een doe-het-zelf-project.

Doe-het-zelf-projecten zijn geweldige oefeningen in compromissen, mits jij en je partner het project serieus aanpakken. Je leert niet alleen meer over elkaar in een ontspannen setting, maar je kunt er ook voor kiezen om samen beslissingen te nemen.

2. Eén partner weigert compromissen te sluiten als je het er niet mee eens bent

Het is normaal om af en toe van mening te verschillen, en dat betekent niet automatisch dat jullie niet bij elkaar passen. De sleutel is om samen een oplossing te vinden die voor jullie beiden werkt. Dit vereist bereidheid van beide partners om compromissen te sluiten, in plaats van te strijden om hun eigen behoeften.

Er zullen momenten zijn waarop jullie beiden akkoord moeten gaan om het oneens te zijn. Het vinden van compromissen en begrijpen dat het oké is om (respectvol) van mening te verschillen, draagt bij aan een evenwichtige relatie waarin beide partners zich comfortabel voelen.

Als je partner weigert compromissen te sluiten en dit gedrag voortzet, is het belangrijk om je gevoelens te delen. Onthoud dat niemand’s mening meer waard is dan die van de ander. Als dit ongezonde gedrag aanhoudt, kan het tijd zijn om de relatie te heroverwegen.

3.  Er wordt verwacht dat één partner voor alles betaalt

geen gelijkwaardige relatie

In een gelijkwaardige relatie moeten beide partners bereid zijn om de kosten van dates te splitsen of af te wisselen. Het is helemaal prima als een partner erop staat te betalen voor de meeste dingen, maar ze moeten niet het gevoel hebben dat dit van hen verwacht wordt om je genegenheid te verdienen. Als je partner zich ongemakkelijk voelt om voor elke date te betalen en je blijft ze ook verwachten, dan is het tijd voor jou om je gedrag opnieuw te evalueren. 

4.  Eén partner moet altijd het laatste woord hebben

In een gezonde relatie moeten beide partners vrijuit hun gevoelens kunnen uiten zonder angst om overheerst te worden. In plaats van de ander de mond te snoeren wanneer ze hun mening uiten, kun je dit zien als een kans om hen beter te begrijpen. Het doel is niet om een discussie te winnen, maar om begrip te krijgen voor het probleem waar jullie beiden mee te maken hebben. Als je echter merkt dat je je niet vrij voelt om het oneens te zijn met je partner zonder vrees voor ernstige kritiek of boze reacties, dan is het wellicht tijd om de relatie te heroverwegen.

Iedereen verdient een gezonde relatie 

Iedereen verdient een gezonde relatie. Gelijkheid betekent niet dat je hetzelfde moet zijn, maar eerder dat je elkaar de ruimte geeft om jezelf te zijn terwijl je samen groeit. Jij en je partner moeten uiteindelijk bepalen wat “gelijkheid” betekent voor jullie relatie. Daarom is het essentieel dat jullie regelmatig met elkaar communiceren over de balans in jullie relatie. Als je het verschil begrijpt tussen een relatie gebaseerd op wederzijds respect en controle, en als je leert hoe je gelijkheid in een relatie kunt bevorderen, kunnen jij en je partner samen een gezondere relatie opbouwen. Als je iemand tegenkomt met ‘problemen’, is het wellicht het beste om hen die zelf te laten oplossen. Jij verdient een gezonde relatie waarin je jezelf volledig kunt zijn.

Wil je je relatie verbeteren? Lees het boek “Sorry, schatje”

In dit artikel heb je kunnen lezen waarom jij misschien geen gelijkwaardige relatie hebt. Meestal wachten koppels vijf jaar te lang voordat ze bewust werken aan hun relatie. Dat is jammer, want liefde is iets wat iedereen kan leren. In het boek “Sorry, Schatje,” geschreven door Anne de Jong, een bekende relatiecoach in Nederland, leer je vijf belangrijke regels en tien belangrijke vaardigheden om beter te worden in liefde.

Dit boek geeft je handige tips om:

  1. Liefdevol en duidelijk te praten (en dit vol te houden).
  2. Je partner belangrijk te vinden, zonder jezelf te vergeten.
  3. Op een positieve manier te ruziën.
  4. Om te gaan met bang zijn om vast te zitten aan iemand of bang zijn om verlaten te worden, en andere moeilijke dingen. Hierdoor wordt het makkelijker om door moeilijke tijden te gaan en de goede momenten nog leuker te maken.
geen gelijkwaardige relatie
Bestel nu bij Bol.com (vandaag besteld, morgen in huis)

Anne de Jong is een psycholoog die al heel lang mensen traint om coach te worden. Ze heeft ook het populaire boek “De Geluksroute” geschreven en is de oprichter van De Relatiecoach. In “Sorry, Schatje” kan je meekijken in haar coachingskantoor, haar eigen leven (samen met de beroemde schrijver Kluun), en krijg je goede tips en oefeningen.

Anne schrijft net zoals ze coacht: makkelijk te begrijpen, zonder poespas, en met een beetje humor.

Klik hier om het boek “Sorry, schatje” te bestellen bij Bol.com. Vandaag besteld is morgen in huis. Al meer dan 2000+ personen zijn je voorgegaan!

platonische relatie

Previous Post

Platonische Relatie: Wat houdt dat in?

Next Post

Liefde quotes: passages, oneliners en zinnen om je liefde te uiten

liefde quotes