Informatie over angst en depressie

4 tekenen dat je geen gelijkwaardige relatie hebt

  • Door: Kim
  • Datum: juli 8, 2022
  • Leestijd: 5 min.

De meeste relatieproblemen komen voort uit ongelijkheid binnen de relatie. Denk er over na: Moet jij altijd het huishouden doen? Wordt er van je verwacht dat je voor elke maaltijd betaalt om de genegenheid van je partner te verdienen? Als dit onopzettelijk is, betekent dit niet per se dat je partner je beledigt, het betekent alleen dat je geen gelijkwaardige relatie hebt. Als er niets aan wordt gedaan, kan ongelijkheid in een relatie na verloop van tijd leiden tot wrok en andere controlerende tactieken. 

Om ervoor te zorgen dat niemand aan het kortste eind trekt, hebben we een lijst met rode vlaggen voor relaties samengesteld die je zullen helpen bepalen of je partner een eerlijk aandeel in je relatie geeft (of niet krijgt).

1. Één partner neemt alle beslissingen

We zijn er allemaal voor om je behoeften in een relatie te laten gelden, want in sommige gevallen, zoals wanneer je je ziek voelt, zouden je behoeften op de eerste plaats moeten komen. Je zult echter waarschijnlijk niet de enige zijn die bepaalt waar jij en je partner elke week gaan lunchen. Gezonde relaties zijn gebaseerd op wederzijds respect en het werken aan de behoeften van beide partners. Als je niet zeker weet of je de besluitvorming in je relatie domineert, stel uzelf dan de volgende vragen:

  • Bepaal ik (mijn partner) altijd wat we in het weekend doen?
  • Bepaal ik (bepaalt mijn partner) met welke vrienden we uitgaan en denk ik niet na over hun (mijn) voorkeuren?
  • Beslis ik (bepaalt mijn partner) altijd wanneer er seks is?
  • Bepaal ik (bepaalt mijn partner) wie het huishouden doet?

Als je ja hebt geantwoord op bovenstaande vragen, dan is het misschien tijd om met je partner in gesprek te gaan over de ongelijkheid in jullie relatie. Een uitstekende manier om jezelf of je partner te leren de besluitvorming in je relatie te splitsen, is met een doe-het-zelf-project. DIY-projecten kunnen een uitstekende oefening in compromissen worden als jij en je partner het project met aandacht benaderen. Je leert niet alleen meer over je SO in een ontspannen omgeving, maar je kunt er ook een punt van maken om samen beslissingen te nemen.

2. Eén partner weigert compromissen te sluiten als je het er niet mee eens bent

Het is heel normaal om het soms oneens te zijn en is niet automatisch een teken dat jullie niet bij elkaar passen. De sleutel hier is om te werken aan een oplossing die voor beide partners acceptabel is. Om dit te doen, moet elke partner bereid zijn compromissen te sluiten, in plaats van te concurreren met de behoeften van de ander. Er zullen momenten zijn dat jullie het allebei eens moeten zijn om het oneens te zijn. Compromis sluiten en weten dat het oké is om het (respectvol) oneens te zijn, zal bijdragen aan een meer evenwichtige relatie waarin beide partners zich op hun gemak voelen. 

De volgende keer dat jij en je partner het oneens zijn en je partner weigert een compromis te sluiten, laat hem dan weten hoe jij je voelt. Het komt erop neer dat niemands mening belangrijker is dan de ander en als je partner dit ongezonde gedrag voortzet, is het misschien tijd om te overwegen de relatie te verlaten. 

3.  Er wordt verwacht dat één partner voor alles betaalt

In een gelijkwaardige relatie moeten beide partners bereid zijn om de kosten van dates te splitsen of af te wisselen. Het is helemaal prima als een partner erop staat te betalen voor de meeste dingen, maar ze moeten niet het gevoel hebben dat dit van hen verwacht wordt om je genegenheid te verdienen. Als je partner zich ongemakkelijk voelt om voor elke date te betalen en je blijft ze ook verwachten, dan is het tijd voor jou om je gedrag opnieuw te evalueren. 

4.  Eén partner moet altijd het laatste woord hebben

Als er in een gelijkwaardige relatie een conflict ontstaat, moet elke partner de vrijheid voelen om zich uit te drukken zonder zich door de ander gedomineerd te voelen. In plaats van je partner de mond te snoeren wanneer ze hun mening uiten, moet je het als een kans zien om ze beter te leren kennen. Het doel is niet om een ​​discussie te winnen, maar om wederzijds begrip te krijgen voor het probleem waar jullie allebei mee te maken hebben. En als je het gevoel hebt dat je het niet met je partner oneens kunt zijn zonder ernstige kritiek of angst om een ​​boze reactie te krijgen, dan is het misschien tijd om weg te lopen uit de relatie.

Iedereen verdient een gezonde relatie 

Gelijkheid betekent niet uniformiteit, het betekent eerder dat je elkaar de vrijheid geeft om te zijn wie je bent, terwijl je samen groeit. Uiteindelijk zullen jij en je partner moeten bepalen hoe “gelijkheid” eruit zal zien voor jullie relatie. Het is dus belangrijk dat jullie allemaal de vrijheid voelen om regelmatig te communiceren over de balans in jullie relatie. Als je het verschil begrijpt tussen een relatie die is gebaseerd op wederzijds respect versus controle, en meer leert over hoe je gelijkheid in een relatie kunt creëren, kunnen jij en je partner samen een gezondere relatie opbouwen. En als je iemand leert kennen die ‘problemen’ heeft, is het misschien het beste om ze die zelf te laten oplossen. Je verdient het om een ​​gezonde relatie te hebben waarin je vrij bent om jezelf te zijn.

Wil je je relatie verbeteren?

In dit artikel heb je kunnen lezen wat 4 tekenen zijn dat je niet gelijkwaardige relatie zit. Ben je op zoek naar een goede manier om de relatie met je partner te verbeteren? Meld je dan nu aan voor de Online Training: ‘Betere Relaties’.

Deze online cursus geeft je het beste stappenplan om je relaties te verbeteren met je partner en tevens iedereen die belangrijk voor je is. Het hoeft geen jaren te duren voordat je kunt genieten van gezonde relaties! Je wordt stap voor stap begeleid. Ze hebben de uitdagingen in hun relaties opgelost – en het plezier in hun relaties weer teruggevonden! Speciale aanbieding: Bestel nu en ontvang ruim 66% korting!

Klik hier om meer informatie te lezen over de Online Training ‘Betere Relaties’. Al meer dan 2000+ personen zijn je voorgegaan!

platonische relatie

Previous Post

Platonische Relatie: Wat houdt dat in?

Next Post

Liefde quotes: passages, oneliners en zinnen om je liefde te uiten

liefde quotes