Meer Informatie Hier Beschikbaar

Hoe kom ik van chronische hyperventilatie af?

 • Door: Kim
 • Datum: september 7, 2023
 • Leestijd: 2 min.

Hyperventilatie is een ademhalingsprobleem waarbij je ademhaling te snel is in vergelijking met je activiteitniveau. Normaal gesproken versnelt je ademhaling tijdens fysieke inspanning, zoals sporten, maar bij hyperventilatie gebeurt dit zonder dat er sprake is van een passende lichamelijke belasting. Het kan zich manifesteren als acute hyperventilatie, gekenmerkt door plotselinge en intense aanvallen van symptomen, of als chronische hyperventilatie, waarbij een versnelde ademhaling gedurende langere tijd aanhoudt. De symptomen variëren in intensiteit tussen acute en chronische hyperventilatie.

Hyperventilatie kan worden geactiveerd door diverse factoren, waaronder zowel lichamelijke als psychische klachten. Psychische aandoeningen zoals stress, angststoornissen, burn-out en depressie zijn enkele voorbeelden van situaties waarin hyperventilatie kan voorkomen.

Waardoor komt hyperventilatie?

Normaal gesproken verloopt onze ademhaling automatisch en zonder bewuste aandacht. Toch kan ademhaling ontregeld raken als gevolg van psychische spanningen of angst. In reactie hierop produceert het lichaam stresshormonen zoals adrenaline en cortisol. Dit kan worden beschouwd als een voorbereiding van het lichaam op intense inspanning, wat leidt tot een verhoogde ademhaling en hartslag.

chronische hyperventilatie

Symptomen van chronische hyperventilatie

Bij hyperventilatie is het zuurstofgehalte in het bloed te hoog en koolzuurgehalte te laag. Hierdoor kun je de volgende (veelvoorkomende) symptomen ervaren:

 • een benauwd gevoel
 • duizeligheid
 • tintelingen rond de mond of in de vingers
 • kortademigheid
 • vermoeidheid
 • overmatig transpireren
 • hartkloppingen
 • keelpijn

De symptomen kunnen beangstigend zijn, maar zijn (in de meeste gevallen) niet gevaarlijk.

Chronische hyperventilatie en stress

Hyperventilatie kan komen door (chronische) stress. Stress beïnvloedt het ademhalingscentrum. Je ademhaling versnelt, maar vertraagt ook weer als de stressfactoren zijn verdwenen. Bij chronische stress is dit niet het geval. Je kunt dan voortdurend een versnelde ademhaling hebben.

Wat je kunt doen tegen chronische hyperventilatie

Omdat chronische hyperventilatie vaak ontstaat door psychische klachten is het belangrijk om deze klachten te verhelpen. Een psycholoog kan samen met jou kijken wat de aard van jouw klachten zijn en een oplossing vinden. Wanneer hyperventilatie bijvoorbeeld veroorzaakt wordt door stress kan een psycholoog je oefeningen geven om stress te verminderen.

Snel en doeltreffend je stress en zorgen verminderen?

In dit artikel heb je kunnen lezen wat je moet doen wanneer je rondloopt met de gedachte: ‘Ik wil dood’. Ben je op zoek naar een goede manier om op doeltreffende wijze stress en zorgen verminderen zodat je weer van het leven kunt gaan genieten? Meld je dan nu aan voor de Online Training: ‘Nooit meer Zorgen of Stress’. Deze online cursus geeft je het beste stappenplan om de stress in je leven los te laten. Je kunt een zorgeloos leven leiden zonder daar al te veel tijd aan kwijt te zijn. Je wordt stap voor stap begeleid. Talloze cursisten gingen je voor. Ze hebben het plezier en de ontspanning in het leven herontdekt!

Klik hier om meer informatie te lezen over de Online Training ‘Nooit meer Zorgen of Stress’. Al meer dan 2000+ personen zijn je voorgegaan!

somberheidsklachten

Previous Post

Somberheidsklachten: Alle symptomen op een rij, en een oplossing

Next Post

Angsten loslaten: 11 tips om je angsten te overwinnen

Angsten loslaten