Meer Informatie Hier Beschikbaar

Liegen in een relatie: Hoe herken je het en hoe ga je er mee om?

  • Door: Kim
  • Datum: september 7, 2023
  • Leestijd: 5 min.

Liegen en bedriegen komen in verschillende vormen voor. Bijna iedereen vertelt wel eens een onschuldig leugentje, maar dat verschilt van opzettelijk bedrog. In een relatie is liegen altijd verkeerd, ongeacht de omvang ervan. Als de volledige waarheid geen ruimte krijgt, moeten alarmbellen afgaan. Dit artikel leert je hoe je met liegen in een relatie omgaat.

Stel je voor dat je partner beweert dat je er goed uitziet in een bepaalde outfit, hoewel dat niet helemaal klopt, dan is dat een onschuldige leugen zonder kwade intenties. Of misschien zegt je vriendin dat ze je ouders aardig vindt, terwijl dat niet waar is. Andere leugens gaan dieper, zoals vreemdgaan, financiële problemen of emoties. Hoewel deze voorbeelden op zichzelf niet direct een bedreiging vormen voor je relatie, is het toch verstandig om alle vormen van liegen tegen te gaan. Voorkom dat een goedbedoelde leugen op termijn uitgroeit tot een groter bedrog dat jullie relatie schaadt.


Hoe herken je liegen in een relatie?

Tenzij je partner een sociopaat of pathologische leugenaar is, vertoont hij of zij onbewust lichamelijke signalen van sociale stress die leugens en bedrog kunnen verraden. Voorbeelden hiervan zijn een geforceerde glimlach, hogere stem, grotere pupillen, minder knipperen met de ogen, nerveuze voetbewegingen, of het willekeurig aanraken van het gezicht.

Houd ook veranderingen in het gedrag van je partner in de gaten, vooral als het gaat om vreemdgaan. Let op als je partner consequent 15 minuten later naar bed komt, zijn telefoon geheimzinnig verbergt of beschermt, vragen ontwijkt of overdreven slijmt. Dit soort gedrag kan wijzen op problemen. Hoewel je je partner niet direct van liegen moet beschuldigen, is het wel goed om te benoemen wat je recentelijk hebt opgemerkt.

Het is ook mogelijk dat je zelf onbedoeld onwaarheden vertelt, soms zelfs tegen jezelf. Overweeg hoe je zou reageren als je partner hetzelfde tegen jou zou zeggen, terwijl hij of zij meer weet. Verberg je informatie of verdraai je feiten wanneer je partner je iets vraagt? Overdrijf je situaties of deel je dingen die je eigenlijk niet meent?


Waarom liegen in een relatie?

Er zijn verschillende redenen waarom mensen in een relatie liegen en bedriegen. Soms schaamt men zich voor hun eigen gedrag of heeft het te maken met een negatief zelfbeeld. Ook kan er gelogen worden om de ander niet te kwetsen, een fout te verdoezelen, de waarheid te verbergen of uit angst voor de reactie van de ander. Maar het kan ook zijn dat je tegen jezelf liegt: je wilt iets niet onder ogen komen. Het is belangrijk om te achterhalen waarom de leugens plaatsvinden. Liegt jouw partner, lieg jij of doen jullie het allebei? Was dat altijd of zo, of is dat iets van de laatste tijd?


Als jij de leugenaar bent

Probeer voor jezelf te achterhalen waarom je de waarheid verdraait tegenover je partner. Soms is er een directe aanleiding, bijvoorbeeld als je niet durft te zeggen dat je bent ontslagen. Maar het kan ook een sluimerend probleem zijn, bijvoorbeeld als je constant het gevoel hebt dat de ander je niet goed vindt zoals je écht bent en je je daarom anders voordoet.

Het is makkelijker om met je vinger naar je partner te wijzen, maar probeer zo eerlijk mogelijk naar jouw eigen aandeel te kijken. En om direct te stoppen met alle (goedbedoelde) leugens. Betrek je partner erbij, samen kunnen jullie de situatie bespreken. Als je partner niet weet van jouw leugens en bedrog, kan het héél moeilijk zijn om ineens open kaart te spelen. Maar onthoud dat de waarheid altijd boven water komt, en als je het zelf aankaart is het een stuk minder pijnlijk dan als hij of zij er later zelf achter komt.


Als de ander liegt

Evalueer eerst of er werkelijk sprake is van leugens of bedrog. Is de onjuiste informatie duidelijk, of maak je mogelijk verkeerde aannames? Het is tevens belangrijk om de leugen in context te plaatsen, wat vereist dat je met je partner praat. Spreek hem of haar aan op de leugen en vraag om opheldering.

Definieer voor jezelf van tevoren je persoonlijke grenzen. Zelfs als de ander niet opzettelijk heeft geprobeerd je te kwetsen, betekent dit niet noodzakelijk dat je er gemakkelijk overheen kunt stappen. En natuurlijk wil je herhaling voorkomen. Daarom is het cruciaal om grondig te bespreken waarom de leugen is voorgekomen. Ligt er geen stevige basis in jullie relatie, leven jullie langs elkaar heen, of heeft jouw partner mogelijk diepgewortelde problemen? Door het onderliggende probleem aan te pakken, kunnen jullie de basis van de relatie versterken en zo ruimte voor leugens en bedrog verminderen.


Als jullie beiden liegen in een relatie

Het is lastig om samen de vicieuze cirkel van leugens te doorbreken als jullie beiden gewend zijn om oneerlijk te communiceren. Of erger, om elkaar stelselmatig te bedriegen. Bespreek samen op welke momenten de leugens om de hoek komen kijken en wat voor gevolgen dat voor de ander heeft. Er is echter een grote kans dat jullie er samen niet uitkomen, omdat erover en weer schuld ligt. Jullie doen er verstandig aan om samen met een therapeut het leugenachtige karakter van jullie relatie te analyseren. Op die manier kan er op een eerlijke manier gekeken worden naar een ieders aandeel zonder dat het een kat-en-muisspel wordt.

Liegen in een relatie

Wanneer moet je stoppen met de relatie?

Relaties berusten op vertrouwen. Als je echt om de ander geeft, ben je bereid fouten te vergeven. De beslissing om te vergeven ligt echter volledig bij jou, en het mag je eigen integriteit niet schaden. Als voorbeeld, een dronken kus in de kroeg hoeft niets te betekenen, maar als daar duidelijke afspraken over zijn, heb je het recht om het niet te accepteren. De keuze om al dan niet te vergeven ligt in jouw handen, en hetzelfde geldt voor je partner. Als jij de grens hebt overschreden, moet je de consequenties accepteren, zelfs als dat het einde van de relatie betekent.

Deze keuze vereist ironisch genoeg eerlijkheid. Kun je echt vergeven? Kan de ander jou vergeven? Is de liefde tussen jullie nog sterk genoeg? In gevallen waar te veel is gebeurd, kan het vertrouwen ernstig beschadigd zijn, waardoor het oorspronkelijke gevoel nooit meer terugkeert, of dit kost veel tijd. Toch, waar liefde is, is er een weg, al dan niet met de hulp van een relatietherapeut.

Wil je je relatie verbeteren?

In dit artikel heb je gelezen wat liegen in een relatie met je doet, en wat je kunt doen. Ben je op zoek naar een goede manier om de relatie met je partner te verbeteren? Meld je dan nu aan voor de Online Training: ‘Betere Relaties’.

Deze online cursus geeft je het beste stappenplan om je relaties te verbeteren met je partner en tevens iedereen die belangrijk voor je is. Het hoeft geen jaren te duren voordat je kunt genieten van gezonde relaties! Je wordt stap voor stap begeleid. Ze hebben de uitdagingen in hun relaties opgelost – en het plezier in hun relaties weer teruggevonden! Speciale aanbieding: Bestel nu en ontvang ruim 66% korting!

Klik hier om meer informatie te lezen over de Online Training ‘Betere Relaties’. Al meer dan 2000+ personen zijn je voorgegaan!

Onmogelijke liefdes

Previous Post

Onmogelijke liefdes: Hoe ga je daar mee om?

Next Post

Ouderschapsplan voorbeeld

ouderschapsplan voorbeeld