Informatie over angst en depressie

Liegen in een relatie: Hoe herken je het en hoe ga je er mee om?

  • Door: Kim
  • Datum: juli 8, 2022
  • Leestijd: 6 min.

Liegen en bedriegen komt in vele gradaties voor. Bijna iedereen maakt zich weleens schuldig aan een leugentje om bestwil, maar dat is wat anders dan iemand met opzet bedriegen. Hoe groot of klein ook: liegen in een relatie is fout. Zodra er geen plek is voor de hele waarheid moeten er alarmbellen gaan rinkelen. In dit artikel lees je hoe je omgaat met liegen in een relatie.

Stel dat je partner ontkent dat je kont dik lijkt in een bepaalde jurk of broek, dan kan dat een onschuldige leugen zijn waarmee hij je in principe geen kwaad doet. Of misschien zegt je vriendin dat ze jouw ouders zulke aardige mensen vindt, terwijl dat in werkelijkheid niet zo is. Andere leugens zijn wat heftiger: ze gaan over vreemdgaan, geldschulden of hun gevoelens. Hoewel de bovenstaande voorbeelden niet gelijk een gevaar zullen zijn voor je relatie, is het toch verstandig om elke vorm van liegen tegen te houden. Je moet voorkomen dat een goedbedoelde leugen om bestwil op termijn ontplooit in een grotere leugen die jullie relatie met elkaar kan beschadigen.


Hoe herken je leugens?

Tenzij jouw partner een sociopaat of pathologische leugenaar is, zal hij of zij onbewust lichamelijke tekenen van sociale stress vertonen. Deze signalen verraden leugens en bedrog. Bijvoorbeeld een neppe glimlach, een hoger stemgeluid, grotere pupillen, minder met de ogen knipperen, zenuwachtige voetbewegingen of het willekeurig aanraken van het gezicht.

Daarnaast moet je letten op veranderingen in het gedrag van je partner. Vooral vreemdgaan kan bijna niet onopgemerkt blijven. Komt jouw partner elke keer 15 minuten later naar bed, wordt de telefoon angstvallig verborgen gehouden of bewaakt, worden vragen niet rechtstreeks beantwoordt of wordt er verdacht veel geslijmd? Ander gedrag laat zien dat er iets aan de hand is. Je kunt je partner niet onmiddellijk beschuldigen van liegen, je kunt wél aangeven wat jou de laatste tijd opvalt.
Het kan ook zo zijn dat je zelf de leugenaar bent. Dit gaat niet altijd met opzet, omdat je in sommige gevallen ook tegen jezelf kan liegen. Probeer de situatie altijd om te keren. Zou je boos worden als jouw partner hetzelfde tegen jou zou zeggen, terwijl hij of zij er eigenlijk méér vanaf wist? Verzwijg of verdraai je dingen op het moment dat je partner jou iets vraagt? Overdrijf je situaties of vertel je dingen die je niet meent?


Waarom liegen in een relatie?

Er zijn verschillende redenen waarom mensen in een relatie liegen en bedriegen. Soms schaamt men zich voor hun eigen gedrag of heeft het te maken met een negatief zelfbeeld. Ook kan er gelogen worden om de ander niet te kwetsen, een fout te verdoezelen, de waarheid te verbergen of uit angst voor de reactie van de ander. Maar het kan ook zijn dat je tegen jezelf liegt: je wilt iets niet onder ogen komen. Het is belangrijk om te achterhalen waarom de leugens plaatsvinden. Liegt jouw partner, lieg jij of doen jullie het allebei? Was dat altijd of zo, of is dat iets van de laatste tijd?


Als jij de leugenaar bent

Probeer voor jezelf te achterhalen waarom je de waarheid verdraait tegenover je partner. Soms is er een directe aanleiding, bijvoorbeeld als je niet durft te zeggen dat je bent ontslagen. Maar het kan ook een sluimerend probleem zijn, bijvoorbeeld als je constant het gevoel hebt dat de ander je niet goed vindt zoals je écht bent en je je daarom anders voordoet.

Het is makkelijker om met je vinger naar je partner te wijzen, maar probeer zo eerlijk mogelijk naar jouw eigen aandeel te kijken. En om direct te stoppen met alle (goedbedoelde) leugens. Betrek je partner erbij, samen kunnen jullie de situatie bespreken. Als je partner niet weet van jouw leugens en bedrog, kan het héél moeilijk zijn om ineens open kaart te spelen. Maar onthoud dat de waarheid altijd boven water komt, en als je het zelf aankaart is het een stuk minder pijnlijk dan als hij of zij er later zelf achter komt.


Als de ander liegt

Vraag je eerst af in hoeverre er inderdaad sprake is van leugens of bedrog. Is het duidelijk dat de informatie niet klopt, of doe jij een verkeerde aanname over iets? Ook is het belangrijk om de leugen in de context te plaatsen, daarvoor heb je de hulp van je partner nodig. Spreek hem of haar aan op de leugen en vraag hoe het zit.

Bepaal van tevoren voor jezelf jouw grenzen; want ook als de ander je niet opzettelijk heeft willen kwetsen dan hoeft dat niet te betekenen dat jij je er gemakkelijk overheen zet. En natuurlijk wil je voorkomen dat hij of zij een volgende keer weer liegt. Daarom moeten jullie goed bespreken waarom de leugen plaatsvond: is er geen veilige basis tussen jullie, leven jullie langs elkaar heen of heeft jouw partner misschien pathologische neigingen? Door naar het onderliggende probleem te kijken, kunnen jullie de fundering van de relatie versterken waardoor er minder ruimte ontstaat voor liegen en bedriegen.


Als jullie beiden liegen in een relatie

Het is lastig om samen de vicieuze cirkel van leugens te doorbreken als jullie beiden gewend zijn om oneerlijk te communiceren. Of erger, om elkaar stelselmatig te bedriegen. Bespreek samen op welke momenten de leugens om de hoek komen kijken en wat voor gevolgen dat voor de ander heeft. Er is echter een grote kans dat jullie er samen niet uitkomen, omdat erover en weer schuld ligt. Jullie doen er verstandig aan om samen met een therapeut het leugenachtige karakter van jullie relatie te analyseren. Op die manier kan er op een eerlijke manier gekeken worden naar een ieders aandeel zonder dat het een kat-en-muisspel wordt.


Wanneer moet je stoppen met de relatie?

Relaties zijn gebaseerd op vertrouwen. Als je echt van de ander houdt, dan ben je bereid om de ander te vergeven voor bepaalde misstappen. De enige die bepaalt of je een misstap kunt vergeven, ben je zelf. Je moet de ander niet vergeven als je hiermee jezelf verraadt. Voorbeeld: een dronken kus in de kroeg hoeft niets te betekenen, maar als jullie daar hele duidelijke afspraken over hebben dan heb jij reden genoeg om het niet te accepteren. Of je de ander op termijn vergeeft, bepaal je dus helemaal zelf. Hetzelfde geldt voor jouw partner. Als jij te ver bent gegaan moet je zelf de consequenties dragen, ook als dat betekent dat hiermee je relatie ten einde komt.

Bij deze keuze komt eerlijkheid ironisch genoeg echt weer om de hoek kijken. Kan je de ander echt vergeven? Kan de ander jou vergeven? Voelen jullie überhaupt genoeg voor elkaar? Als er teveel gebeurd is tussen twee mensen, dan kan het vertrouwen dermate beschadigd zijn dat het gevoel van vroeger nooit meer terugkomt. Of dat er heel lang overheen gaat. Maar waar liefde is, is een weg. Al dan niet met de hulp van een relatietherapeut.

Wil je je relatie verbeteren?

In dit artikel heb je gelezen wat liegen in een relatie met je doet, en wat je kunt doen. Ben je op zoek naar een goede manier om de relatie met je partner te verbeteren? Meld je dan nu aan voor de Online Training: ‘Betere Relaties’.

Deze online cursus geeft je het beste stappenplan om je relaties te verbeteren met je partner en tevens iedereen die belangrijk voor je is. Het hoeft geen jaren te duren voordat je kunt genieten van gezonde relaties! Je wordt stap voor stap begeleid. Ze hebben de uitdagingen in hun relaties opgelost – en het plezier in hun relaties weer teruggevonden! Speciale aanbieding: Bestel nu en ontvang ruim 66% korting!

Klik hier om meer informatie te lezen over de Online Training ‘Betere Relaties’. Al meer dan 2000+ personen zijn je voorgegaan!

Onmogelijke liefdes

Previous Post

Onmogelijke liefdes: Hoe ga je daar mee om?

Next Post

Ouderschapsplan voorbeeld

ouderschapsplan voorbeeld