Een platonische relatie, wat betekent dat nu eigenlijk? Wat kan wél en wat kan niet binnen een platonische relatie en waar ligt de grens tussen platonisch of meer? Geven jij en je partner wel dezelfde betekenis hieraan? Onduidelijkheid of ontevredenheid binnen een platonische relatie kan je liefdesrelatie beïnvloeden, wat je uiteraard het liefst wilt voorkomen.
De geschiedenis van de platonische relatie
Het woord ‘platonisch’ stamt af van de Griekse filosoof Plato. Plato sprak over de trappen van de liefde en volgens hem was de platonische liefde de hoogste trap. Hij omschreef deze liefde als het streven en verlangen naar waarheid, schoonheid en goddelijkheid. Nadat Plato het had over platonische liefde komen we dit begrip tijdens de renaissance weer tegen in de vorm van “Amor Platonicus”, een term die filosoof Marsilio Ficino gebruikte. Hij zorgde ervoor dat platonische liefde in de vorm van liefde zonder seksualiteit werd opgenomen in christelijke filosofie. Het concept van platonische liefde is dus al behoorlijk oud.
Tegenwoordig hebben we het vaak gewoon over “het is platonisch”. En dit beschrijft een relatie waarin twee personen geen seks met elkaar hebben. Het hoeft niet per sé zo te zijn dat er totaal geen fysiek contact is of seksuele spanning is in een platonische relatie. Dit maakt dan ook dat de grens tussen een pure en platonische relatie soms moeilijk te bepalen zijn. Wanneer kan een knuffel wél en wanneer gaat deze verder dan alleen platonisch? Een platonische vriendschap komt ook regelmatig voor. Tussen vrienden kan uiteraard sprake zijn van liefde zonder lustgevoelens of het verlangen naar meer. Dit kan een vriendschappelijke relatie tussen een man en een vrouw zijn maar ook tussen twee vrienden van hetzelfde geslacht.
Ongelukkigheid binnen een platonische relatie

Heb je zelf een platonische relatie, dan zal je daar niet snel hulp voor zoeken. Een platonische vriendschap is gewoon gezond. Maar wanneer je in een relatie zit en jouw eigen gevoelens veranderen, dan kan dat best voor onrust zorgen. Een relatietherapeut kan je helpen om uit te vinden waar die gevoelens vandaan komen en hoe je hiermee om kunt gaan.
Het kan natuurlijk ook zo zijn dat je partner een platonische vriendschap heeft en je hier jaloers van kan worden. Het vertrouwen in je partner wordt misschien wel minder of je gaat je overmatig zorgen maken. Een relatietherapeut zou je dan kunnen helpen om iets meer perspectief te krijgen en er sterker uit te komen. Of misschien heb je zelf een jaloerse partner terwijl er in werkelijkheid niets speelt. Dan kan het fijn zijn om te praten over wat voor effect de jaloezie van je partner op jou heeft, en hoe je hier mee om kunt gaan.
Wil je je relatie verbeteren?
In dit artikel heb je kunnen lezen wat een platonische relatie is. Ben je op zoek naar een goede manier om de relatie met je partner te verbeteren? Meld je dan nu aan voor de Online Training: ‘Betere Relaties’.
Deze online cursus geeft je het beste stappenplan om je relaties te verbeteren met je partner en tevens iedereen die belangrijk voor je is. Het hoeft geen jaren te duren voordat je kunt genieten van gezonde relaties! Je wordt stap voor stap begeleid. Ze hebben de uitdagingen in hun relaties opgelost – en het plezier in hun relaties weer teruggevonden! Speciale aanbieding: Bestel nu en ontvang ruim 66% korting!