Meer Informatie Hier Beschikbaar

Depressie als moeder: Wat is postnatale depressie?

  • Door: Kim
  • Datum: september 8, 2023
  • Leestijd: 5 min.

Het moederschap wordt vaak met zeer positieve woorden beschreven, met superlatieven zoals ‘geweldig’ en ‘mooi’. Toch ervaren veel moeders uitdagingen bij het omarmen van hun nieuwe rol en het opbouwen van een band met hun pasgeboren baby. Als nieuwe moeder kun je te maken krijgen met postnatale depressie of de minder ernstige ‘baby blues’. Het is belangrijk om te beseffen dat postnatale depresie bij moeders een veelvoorkomend fenomeen is, en je staat hierin niet alleen.

Moeder worden is overweldigend

Het moederschap is een overweldigende ervaring. Nieuwe moeders voelen vaak de druk om aan hoge verwachtingen te voldoen die ze zichzelf hebben opgelegd. Ze denken dat ze vanaf het allereerste moment alles moeten weten en perfecte moeders moeten zijn. Echter, moeder worden is een proces dat tijd en aanpassing vergt. Net als andere grote veranderingen in het leven kan het moederschap overweldigend zijn en zelfs enigszins beangstigend.

Postnatale depresie

Dit kan heftig klinken, maar als je bedenkt hoeveel er verandert met de komst van een baby, wordt het begrijpelijker. Het is normaal dat een nieuwe moeder zich tijdelijk verward en emotioneel kwetsbaar voelt. Sommige moeders ervaren een postnatale depressie, wat zich kan uiten in gevoelens van woede, verdriet, hopeloosheid, schuldgevoelens of overgevoeligheid, en een verlies van interesse in dingen die ze normaal gesproken leuk vinden. Als je je na enkele weken met je pasgeboren baby extreem ongelukkig voelt, en dit je dagelijkse leven beïnvloedt, is het belangrijk om professionele hulp te zoeken bij je huisarts of een lactatiekundige. Je hoeft je hier niet voor te schamen, en het betekent zeker niet dat je geen goede moeder bent!

Iedereen is blij behalve jij

postnatale depresie

Als je depressief bent of last hebt van kraamtranen, kun je je als nieuwe moeder behoorlijk alleen voelen. Je hebt tenslotte net een kind gekregen en iedereen om je heen is enthousiast en dolblij, iedereen behalve jij. Jij bent moe en emotioneel en schaamt je om toe te moeten geven dat je geen idee hebt wat je moet doen. Je hebt je van tevoren misschien goed ingelezen over het moederschap, maar de realiteit is confronterend, intens en vermoeiend. Je leven is onherroepelijk veranderd: je bent nu moeder, een andere vrouw. Het kost tijd om aan deze enorme verandering in je dagelijks leven en je persoonlijke identiteit te wennen. 

Postnatale depresie als moeder is heel normaal

Bijna 80 procent van alle nieuwe moeders heeft last van kraamtranen of de babyblues. Depressie als moeder komt regelmatig voor. Je bent dus niet de enige en deze gevoelens maken je ook geen slechte moeder! Een kind krijgen is een heftige ervaring, die logischerwijs een heftige emotionele reactie teweeg brengt. Door de baby blues voel je je misschien snel geïrriteerd, humeurig, huilerig, rusteloos of heb je moeite met slapen. Of allemaal tegelijk. Probeer te ontspannen en realiseer je dat deze gevoelens voorbij gaan terwijl je steeds meer je weg vindt in het moeder zijn.

Hormonen spelen de baas bij postnatale depresie

De zwangerschap en bevalling zorgen voor een enorme verandering in je hormoonhuishouding. Terwijl je zwanger bent, maakt je lichaam bijvoorbeeld veel hogere hoeveelheden oestrogeen en progesteron aan. Binnen 24 uur na je bevalling zakken deze niveaus weer naar die van voor de zwangerschap. Dit is vergelijkbaar met de hormonale veranderingen die bij de maandelijkse menstruatiecyclus horen, maar dan heftiger en binnen één dag. Die plotselinge afname van hormonen kan voor veel vrouwen een trigger zijn voor symptomen van depressie.

Ga bewegen

Als je hormonen de baas spelen en je een slecht gevoel geven, moet je terugvechten met feelgood-hormonen: endorfine. Eén van de beste manieren hiervoor is beweging. Of je nou een sportles voor moeder en kind volgt of gewoon dagelijks een wandeling door de buurt maakt, beweging is goed voor je. Als je iets gaat doen waar jij je goed door voelt en waarbij je beweegt, maakt dat al een wereld van verschil.

Vraag om hulp

Als je net moeder bent geworden, kun je je geïsoleerd of down voelen, vooral als de opwinding van familie en vrienden na de eerste paar dagen of weken is bedaard. Durf om hulp te vragen! Je partner voelt zich misschien net zo overweldigd, maar vertel hem of haar wel waar je mee zit.  Zorg dat je mensen om je heen hebt die jou steunen en je helpen bij de dagelijkse dingen – je partner, je moeder, je vader, je zus, vrienden of anderen.

Gun jezelf de tijd

Onthoud dat moeder worden een proces is dat zich niet van de ene op de andere dag voltrekt. Nieuwe moeders worstelen vaak met de heftige veranderingen in hun emoties, lichaam en zelfbeeld. Dus leg niet teveel druk op jezelf. Relax, geef jezelf de ruimte en tijd om te wennen aan je nieuwe leven met een baby.

Praat met andere moeders

Vrouwen hebben elkaar van oudsher altijd al geholpen met de uitdagingen die de opvoeding van een baby met zich meebrengt. Een oud Afrikaans gezegde luidt zelfs: “Er is een heel dorp nodig om een kind op te voeden.” Het is dan ook belangrijk om mede mama’s in je leven te hebben. Deel ervaringen en vertel de mooie, maar ook de minder mooie verhalen. Dat kan ook online. Je bent niet alleen, moeder worden is voor bijna niemand gesneden koek dus steun elkaar. 

Laat het verleden los en omarm de toekomst

Een baby verandert je leven, dat merk je pas echt als je het aan den lijve ondervindt. Het is heel natuurlijk om met een beetje nostalgie terug te denken aan je vroegere leven toen je wat meer vrije tijd had. Maar kijk niet teveel naar wat je als moeder moet inleveren. Je hebt er zoveel voor terug gekregen. Je hebt een prachtig klein mensje in je armen en een nieuw doel in je leven. Het leven is veranderd, maar wat voor je ligt is spannend en iets om je op te verheugen.

Snel en doeltreffend stress en zorgen verminderen?

In dit artikel heb je gelezen wat een depressie als moeder zijnde is, oftewel postnatale depresie. Ben je op zoek naar een goede manier om op doeltreffende wijze stress en zorgen verminderen zodat je weer van het leven kunt gaan genieten? Meld je dan nu aan voor de Online Training: ‘Nooit meer Zorgen of Stress’. Deze online cursus geeft je het beste stappenplan om spanning in je leven los te laten. Het hoeft geen jaren te duren voordat je stressvrij kunt leven! Je wordt stap voor stap begeleid. Talloze cursisten zijn je voorgegaan. Ze hebben het plezier en ontspanning in hun leven weer teruggevonden!

Klik hier om meer informatie te lezen over de Online Training ‘Nooit meer Zorgen of Stress’. Al meer dan 2000+ personen zijn je voorgegaan!

wanneer is depressie voorbij

Previous Post

Wanneer is een depressie voorbij? Hoe lang duurt het?

Next Post

Depressie bij ouderen: Wat doet het met je?

depressie bij ouderen