Meer Informatie Hier Beschikbaar

Somberheidsklachten: Alle symptomen op een rij, en een oplossing

  • Door: Kim
  • Datum: oktober 1, 2021
  • Leestijd: 2 min.

Je bent somber en wilt helemaal niets doen. Veel dingen interesseren je niet meer. Je hebt geen zin om met vrienden af te spreken, te sporten, er op uit te gaan of te gaan werken. Je kunt je nergens op verheugen. Het liefst leg je je hoofd onder het kussen en wacht je tot het einde van de dag. Je piekert veel en je slaapt niet goed. Ook lukt het maar niet om weer de positieve dingen in het leven te zien. Niets of niemand – niet je familie, niet je partner, niet je vrienden – kunnen je opvrolijken. Kortom: je hebt last van somberheidsklachten en het lukt je niet om het leven weer van de positieve kant te zien.

Het belangrijkste kenmerk van somberheid is een neerslachtig gevoel. Maar er zijn nog andere symptomen die voorkomen bij somberheid.

Oorzaken somberheid

Somberheid kan ook te maken hebben met o.a.:

Heb je al lang lang last van somberheid en heb je het vermoeden dat je last van één van bovenstaande problemen hebt? Doe dan een zelftest (deze kun je op de website van depressie.nl doen). De test geeft je een duidelijk beeld of je mogelijk last hebt van psychische problemen. Je kan de uitslag van de test uitprinten en meenemen naar je huisarts. De huisarts kan je vervolgens doorverwijzen.

Veel voorkomende somberheidsklachten

  • Negatieve gedachten
  • Een neerslachtige stemming
  • Geen plezier meer beleven aan activiteiten
  • Verminderde of juist toegenomen eetlust
  • Je kan veel of juist weinig slapen
  • Concentratieproblemen
  • Je voelt je moe en je hebt weinig energie

Somberheid door psychische aandoeningen

Het kan zijn dat je naast je sombere gevoelens ook last hebt van andere klachten. Je slaapt bijvoorbeeld slecht, hebt last van paniek- of angstaanvallen of je hebt erg weinig energie. Het kan dan zijn dat je klachten te maken hebben met een depressie of een burn-out. Bij zowel een depressie als een burn-out komen gevoelens van somberheid vaak voor. Heb je het vermoeden dat je depressief bent of een burn-out hebt? Ga dan naar je dokter of probeer onze methode:

Snel en doeltreffend stress en zorgen verminderen?

In dit artikel heb je kunnen lezen wat veel voorkomende somberheidsklachten zijn. Ben je op zoek naar een goede manier om op doeltreffende wijze stress en zorgen verminderen zodat je weer van het leven kunt gaan genieten? Meld je dan nu aan voor de Online Training: ‘Nooit meer Zorgen of Stress’. Deze online cursus geeft je het beste stappenplan om spanning in je leven los te laten. Het hoeft geen jaren te duren voordat je stressvrij kunt leven! Je wordt stap voor stap begeleid. Talloze cursisten zijn je voorgegaan. Ze hebben het plezier en ontspanning in hun leven weer teruggevonden!

Klik hier om meer informatie te lezen over de Online Training ‘Nooit meer Zorgen of Stress’. Al meer dan 2000+ personen zijn je voorgegaan!

paniekaanvallen burn out

Previous Post

Paniekaanvallen bij burn out (of andere oorzaken): Wat kun je er tegen doen?

Next Post

Hoe kom ik van chronische hyperventilatie af?

chronische hyperventilatie