Meer Informatie Hier Beschikbaar

Stemmingswisselingen bij mannen: De oorzaken en symptomen

 • Door: Kim
 • Datum: september 7, 2023
 • Leestijd: 7 min.

Stemmingswisselingen zijn vervelend om te hebben. Voor jezelf, en ook voor anderen. Je zit er jezelf behoorlijk mee in de weg en begrijpt ook niet waarom je ze hebt. Eerst voelt alles normaal en na een tijdje voel je je plotseling depressief, boos, prikkelbaar en/of angstig. Wat veroorzaakt deze stemmingswisselingen en hoe kom je er vanaf? Er zijn vele mogelijke oorzaken, maar meestal is een vorm van stress de oorzaak. Waar veel mensen niet aan denken; is dat stemmingswisselingen ook voorkomen bij mannen.

Wat zijn stemmingswisselingen?

Wat stemmingswisselingen zijn, wordt al voor een groot deel door de naam verklaard. Er is echter nog wel iets meer uitleg nodig om precies duidelijk te maken wat deze mood swings zijn en wanneer hier wel of niet sprake van is. Iedereen is wel eens onverklaarbaar chagrijnig of neerslachtig. Wij hebben er ook allemaal wel eens last van dat ons humeur van het ene op het andere moment volledig omslaat (zonder duidelijke oorzaak). Dat is inderdaad een wisseling van stemming, maar valt nog niet onder de noemer “stemmingswisselingen”. Het verschil zit de frequentie. Iemand die echt last heeft van stemmingswisselingen heeft dit niet af en toe, maar zeer regelmatig of zelfs structureel.

stemmingswisselingen bij mannen

Wat is de oorzaak van stemmingswisselingen bij mannen?

Je stemming wordt bepaald door hormonen, zoals endorfine. Worden je hormonen beïnvloed, dan verandert je stemming meestal. Er zijn tal van zaken die je stemming beïnvloeden. Er dient altijd rekening te worden gehouden met genetische aanleg. Iedereen is anders. De ene persoon is van nature vatbaarder voor stemmingswisselingen dan de andere.

Voeding kan een andere belangrijke bron zijn van stemmingswisselingen. Vooral snelle koolhydraten spelen een belangrijke rol. Deze zorgen voor een piek en vervolgens een daling in je bloedsuikerspiegel. Dit zorgt ervoor dat je stemming van het ene op het andere moment kan omslaan. Ook hiervoor geldt dat het effect hiervan bij de ene persoon sterker is dan bij de andere. Welke hormonen worden afgegeven en in welke mate dit gebeurt, bepalen hoe jij je voelt. Lees maar eens onze blogs over onder andere de werking van de hypothalamus of de invloed van de hormonen serotonine en cortisol. Stemmingswisselingen ontstaan door een onbalans van hormonen. Die onbalans kan meerdere oorzaken hebben.

Invloeden van buitenaf

Er kan dus absoluut sprake zijn van een externe factor die stemmingswisselingen veroorzaakt. Om te begrijpen waar ze vandaan komen, is het verstandig om verder te kijken. Stel bijvoorbeeld dat je onderweg bent in de auto en vlak voor je neus het stoplicht op rood springt. Er was niets aan de hand, maar ineens voel je frustratie, woede en heb je last van een rothumeur. Is dat normaal? Balen mag en de meeste mensen zullen zich hier heus wel een beetje aan ergeren. Iemand die geen last heeft van stemmingswisselingen en die goed in zijn vel zit, zal dit echter eenvoudig van zich af kunnen laten glijden. Een kleine tegenslag kun je eenvoudig loslaten. Kun je dit niet, dan is er waarschijnlijk meer aan de hand. Waarom zou zoiets kleins je zo sterk beïnvloeden? Je woede en frustratie richten zich op het stoplicht, maar dit is niet het echte probleem.

Stress is voor veel mensen ook een veroorzaker van stemmingswisselingen. Wanneer je stress ervaart, gebeuren er op hormonaal niveau veel dingen in je lichaam. Stoffen die vrijkomen zorgen ervoor dat jij je ineens heel anders gaat voelen en gedragen.

Wat als stress de oorzaak is?

Stemmingswisselingen die door stress worden veroorzaakt, zijn soms lastig op te lossen. Soms lukt het om de wisselingen onder controle te krijgen door er bewust bij stil te staan en voldoende te ontspannen. Dat kan bijvoorbeeld door ademhalingsoefeningen, yoga of mindfulness. Zorgen voor zo veel mogelijk structuur en het vermijden van stressoren (oorzaken van stress) en stressvolle situaties kan ook helpen.  Je leest wellicht direct al waar hier de crux in schuilt. Is stress de oorzaak, dan zul je ervoor moeten zorgen dat de stress verdwijnt. Dat je stemming enorm kan schommelen, is namelijk het gevolg van stress. Zolang je de oorzaak niet wegneemt, zal het gevolg ook niet verdwijnen.

Stemmingswisselingen bij mannen

Wanneer het gaat over stemmingswisselingen, dan kan dit door sommigen wel eens worden toegeschreven aan vrouwen. Is dat terecht en is het een “vrouwending”? Dat is niet terecht. Mannen kunnen hier net zo veel last van hebben. Het is echter wel zo dat vrouwen hormonaal gezien meer last kunnen hebben van stemmingswisselingen. Hiermee bedoel ik dat dit optreedt zonder externe invloed, zoals voeding of stress. De menopauze is een goed voorbeeld. Elke vrouw zal uiteindelijk deze periode doormaken. Bijna elke vrouw zal in deze periode bepaalde symptomen ervaren, zoals plotselinge stemmingswisselingen.

Bij mannen kan echter een soortelijk fenomeen optreden, namelijk de penopauze. Meestal komt deze net als de menopauze bij vrouwen rond het veertigste levensjaar. Ook mannen krijgen in dat geval met plotselinge stemmingsveranderingen te maken. Ook die worden aangestuurd door hormonale veranderingen in het lichaam.

Omdat mannen en vrouwen van elkaar verschillen, zijn de stemmingswisselingen die mannen en vrouwen ervaren vaak ook verschillend. Dat is niet altijd zo. Het is sterk afhankelijk van de persoon. Over het algemeen is de manier waarop stemmingswisselingen bij mannen of vrouwen zich uiten, net zo verschillend als de manier waarop mannen en vrouwen uiting geven aan stress. Vaak zie je dat vrouwen sneller emotioneel worden door stemmingswisselingen. Ze krijgen last van bijvoorbeeld depressieve gevoelens of huilbuien . Stemmingswisselingen bij mannen kun je herkennen aan het snel geïrriteerd raken, zich afzonderen, boos worden of agressie.

stemmingswisselingen bij mannen

Hoe kun je stemmingswisselingen verhelpen?

Of je stemmingswisselingen eenvoudig op kunt lossen, is afhankelijk van wat deze wisselingen veroorzaakt. Wisselingen die worden veroorzaakt door natuurlijke veranderingen in de hormoonhuishouding laten zich zonder medicatie niet oplossen. De menopauze en penopauze zijn hiervan een goed voorbeeld. Medicatie is bij ernstige problemen wel mogelijk.

Andere oorzaken laten zich eenvoudiger aanpakken. Een gebrek aan slaap is misschien wel de meest voorkomende oorzaak van stemmingswisselingen. Genoeg kwalitatieve (ononderbroken) slaap is zeer belangrijk voor hoe jij je voelt. Te weinig slaap kan je hormoonhuishouding verstoren. Je hebt ongetwijfeld wel eens meegemaakt dat je eigenlijk zonder goede reden prikkelbaar reageerde. Je werd bijvoorbeeld zonder duidelijk aanwijsbare reden ineens boos op iets of iemand. Had je al een aantal avonden slecht of te weinig geslapen? Dan heb je het antwoord al op de vraag hoe je deze stemmingswisselingen op kunt lossen.

Ook stemmingswisselingen veroorzaakt door voeding kun je snel oplossen. Achterhalen welke voeding het probleem veroorzaakt, is belangrijk. Vermijd vervolgens deze voeding (of minder) en kijk welk resultaat dit heeft.

Stress aanpakken

Niet iedereen herkent de signalen van stress en de signalen van een burn-out. Wanneer je last hebt van ernstige stemmingswisselingen is dit een indicatie dat je last hebt van te veel stress. Tenminste: wanneer je eerder genoemde natuurlijke oorzaken kunt uitsluiten. Wanneer stress ten grondslag ligt aan het feit dat jouw stemming plotseling kan omslaan, is dit waarschijnlijk ook niet het enige symptoom. Er zijn dan waarschijnlijk nog veel meer symptomen van stress en een burn-out waarin jij jezelf herkent. Des te meer reden om in actie te komen.

Hoe herken je stemmingswisselingen bij mannen?

Stemmingswisselingen zijn natuurlijk eenvoudig te herkennen. Misschien niet zozeer voor jezelf, maar zeker bij anderen. Andere mensen herkennen deze dus ook bij jou. Je herkent ze aan onder andere de onderstaande punten:

 • Er is niet altijd een duidelijke aanleiding of oorzaak voor de buitenwereld
 • De stemming wisselt zeer abrupt
 • Je stemming gaat vaak gepaard met boosheid of prikkelbaar gedrag
 • Het gedrag is naar buiten toe gekeerd
 • De stemming kan nog een keer in zeer korte tijd omslaan

Het laatste punt vereist speciale aandacht. Stemmingswisselingen worden veroorzaakt door voor de hand liggende processen in het lichaam. Zo voelt het echter niet. Degene die de stemmingswisselingen ervaart, zal vrijwel altijd met de beschuldigende vinger naar anderen of externe invloeden wijzen. Voor de buitenwereld is er niet altijd een duidelijke oorzaak. Wie te kampen heeft met deze wisselingen, zal de oorzaak echter bijna altijd zoeken (en vinden) in een externe factor. Dat kan iets ogenschijnlijk pietluttigs zijn. Iemand die iets verkeerds zegt, of een alledaagse “tegenslag” zoals een stoplicht dat net op rood springt terwijl je haast hebt. Dit geeft direct aan dat er een diepere oorzaak is voor de plotselinge omslag in stemming.

Natuurlijke Balans Herstellen met A.Vogel Passiflora Stemmingswisselingen Tabletten

In dit artikel heb je informatie kunnen lezen over stemmingswisselingen bij mannen. Stemmingswisselingen kunnen ons dagelijks leven flink verstoren. Of het nu stress, angst of prikkelbaarheid is, het is essentieel om emotioneel in balans te blijven. Gelukkig is er een natuurlijke oplossing om je te helpen die innerlijke rust te herstellen en je stemming te verbeteren: A.Vogel Passiflora Stemmingswisselingen Tabletten.

Waarom kiezen voor A.Vogel Passiflora Stemmingswisselingen Tabletten:

 1. 100% Natuurlijk: Deze tabletten zijn gemaakt van Passiflora incarnata (Passiebloem), een plant die bekend staat om zijn kalmerende eigenschappen. Het is een natuurlijke en veilige manier om je stemming te ondersteunen.
 2. Effectieve Stressverlichting: Passiflora staat al eeuwenlang bekend om zijn vermogen om stress en angst te verminderen. De tabletten helpen je om kalm te blijven, zelfs in stressvolle situaties.
 3. Stabiele Emoties: Door regelmatig gebruik van deze tabletten kun je stemmingswisselingen verminderen en een meer stabiele emotionele toestand bereiken.
 4. Geen Gewenning: In tegenstelling tot sommige medicijnen veroorzaken A.Vogel Passiflora Tabletten geen gewenning of bijwerkingen. Ze zijn geschikt voor langdurig gebruik.
 5. Makkelijk in Gebruik: De tabletten zijn handig en gemakkelijk in te nemen, waardoor ze perfect passen in je dagelijkse routine.

Het leven is te kort om constant met stemmingswisselingen te worstelen. Met A.Vogel Passiflora Stemmingswisselingen Tabletten kun je je emoties in evenwicht brengen en meer genieten van het leven.

Bestel vandaag nog je eerste flesje A.Vogel Passiflora Stemmingswisselingen Tabletten en ontdek hoe deze natuurlijke oplossing je kan helpen om een emotionele balans te bereiken.

Bestel nu bij Bol.com (vandaag besteld is morgen in huis)

Herstel je innerlijke rust en welzijn met de kracht van de natuur. Kies voor A.Vogel Passiflora Stemmingswisselingen Tabletten en breng harmonie terug in je leven.

Klik hier om Passiflora Rustgevende tabletten te bestellen bij Bol.com. Vandaag besteld is morgen in huis. Al meer dan 2000+ personen zijn je voorgegaan!

depressief tijdens zwangerschap

Previous Post

Depressief tijdens zwangerschap: Oorzaken, symptomen en oplossingen

Next Post

Ik ben niet gelukkig in mijn relatie: Wanneer is het tijd om op te geven?

niet gelukkig in relatie