Wat is een toxische relatie?
Een toxische relatie is er een waarin je je niet gesteund, begrepen, vernederd of aangevallen voelt. Elke relatie die je welzijn negatief beïnvloedt in plaats van positief, kan na verloop van tijd toxisch worden.
Toxische relaties kunnen overal voorkomen, van de speeltuin tot de directiekamer en zelfs binnen de familiekring.
Een relatie wordt als toxisch beschouwd als het op enigerlei wijze schadelijk is voor je welzijn, of het nu emotioneel, psychologisch of zelfs fysiek is.
Mensen met psychische aandoeningen zoals bipolaire stoornis, ernstige depressie of depressieve neigingen kunnen bijzonder kwetsbaar zijn voor giftige relaties vanwege hun gevoeligheid voor negatieve emoties. Bijvoorbeeld, iemand met een bipolaire stoornis in een depressieve episode kan een verminderde emotionele stabiliteit ervaren, wat hen kwetsbaarder maakt voor giftige individuen. Niettemin kunnen giftige mensen iedereen treffen.
Hier is wat je moet weten over toxische relaties, inclusief wat ze toxisch maakt en hoe je kunt bepalen of je er een hebt. We bieden ook tips voor effectieve manieren om met dergelijke relaties om te gaan.
Tekenen van een toxische relatie
Alleen jij kunt beoordelen of het negatieve aspect van een relatie opweegt tegen het positieve. Als iemand echter voortdurend je welzijn in gevaar brengt door hun woorden, daden, of nalatigheid, is het waarschijnlijk een giftige relatie.
Relaties met fysiek of verbaal geweld worden zonder twijfel als giftig beschouwd. Maar er zijn ook andere, subtielere tekenen van een toxische relatie, zoals:
- Je geeft meer dan je krijgt, waardoor je je gedevalueerd en uitgeput voelt.
- Je voelt je vaak niet gerespecteerd of dat er niet aan je behoeften wordt voldaan.
- Je voelt na verloop van tijd een tol van je zelfrespect.
- Je voelt je niet gesteund, verkeerd begrepen, vernederd of aangevallen.
- Je voelt je depressief, boos of moe nadat je met de andere persoon hebt gesproken of bent geweest.
- Je haalt het slechtste in elkaar naar boven. Je competitieve vriend brengt bijvoorbeeld een op wrok gebaseerde competitieve streak naar voren die niet leuk voor je is.
- Je bent niet je beste zelf in de buurt van de persoon. Ze brengen bijvoorbeeld de roddelkant van je naar voren, of ze lijken een gemene trek naar voren te brengen die je normaal niet hebt.
- Je hebt het gevoel dat je op eierschalen rond deze persoon moet lopen om te voorkomen dat je een doelwit wordt van hun gif.
- Je besteedt veel tijd en emotionele kracht om ze op te vrolijken.
- Jij bent altijd de schuldige. Ze draaien de zaken om, zodat dingen waarvan je dacht dat ze ze verkeerd hadden gedaan, plotseling jouw schuld zijn.
Giftig versus gezond gedrag
Bij het beoordelen van toxiciteit in een relatie is het cruciaal om naar het overheersende gedrag te kijken. Met andere woorden, als jij of jullie beiden voortdurend egoïstisch, negatief en respectloos zijn, kan dit toxiciteit in de relatie veroorzaken. Aan de andere kant, als de relatie voornamelijk gekenmerkt wordt door aanmoediging, medeleven en respect, kunnen er specifieke kwesties zijn die toxiciteit veroorzaken en moeten worden aangepakt.
Het herkennen van tekenen van toxiciteit, zowel bij jezelf als bij de andere persoon, is van essentieel belang. Hier zijn enkele tekenen van zowel giftig als gezond gedrag.
Giftig gedrag
- Onzeker
- Jaloers
- Negatief
- egocentrisch
- Egoïstisch
- Kritiek
- vernederend
- wantrouwend
- Beledigend
- Respectloos
Gezond gedrag
- Zeker
- Liefdevol
- Positief
- Geven
- onbaatzuchtig
- Bemoedigend
- Opbeurend
- Betrouwbaar
- Medelijdend
- Respectvol
Soorten toxische relaties
Het is belangrijk op te merken dat giftige relaties niet beperkt zijn tot romantische relaties. Ze komen voor in gezinnen, op het werk en onder vriendengroepen – en ze kunnen extreem stressvol zijn, vooral als de toxiciteit niet effectief wordt beheerd.
Niet alle giftige relaties worden veroorzaakt door beide partijen. Sommige mensen zijn gewoon giftig om in de buurt te zijn – ze slurpen je energie op met negatief gedrag zoals constant klagen, kritische opmerkingen en algehele negativiteit. Of ze kunnen voortdurend ruzie maken met anderen, uitleggen waarom ze het beter weten, of wijzen op de tekortkomingen van anderen – die allemaal op den duur op je kunnen drukken.
Soms gedragen mensen zich zo tegenover iedereen en zijn ze zich niet bewust van hun effect op anderen. Ze kennen misschien ook geen gezondere manieren om te communiceren. Het is waarschijnlijk dat ze niet goed genoeg weten hoe ze sociale signalen moeten lezen om te weten wanneer ze mensen frustreren of hen het gevoel geven dat ze worden bekritiseerd of genegeerd.
Maar andere keren zijn mensen opzettelijk grof en kwetsend. In deze situaties voel je je misschien uitgekozen en aangevallen door hun gemene woorden en acties. En wat je ook doet, je hebt het gevoel dat je nooit meet of goed genoeg bent.
Als deze scenario’s van toepassing zijn op uw situatie, wilt u misschien uw relatie met deze persoon opnieuw evalueren. Ze kunnen echte schade toebrengen aan uw zelfrespect en uw algehele geestelijke gezondheid, evenals uw lichamelijke gezondheid.
In feite ontdekte een studie van de Universiteit van Michigan uit 2016 dat “stress en [negatieve] relatiekwaliteit rechtstreeks van invloed zijn op het cardiovasculaire systeem.” Op de lange termijn beschadigen al deze factoren van een toxische relatie uw gezondheid en kunnen ze er zelfs toe leiden dat u ongezond copinggedrag ontwikkelt, zoals drinken of emotioneel eten.

Narcisten en sociopaten
Sommige mensen, met name narcisten en sociopaten, halen voldoening uit de aandacht en bewondering van anderen. Narcisten willen anderen naar beneden halen en hun superioriteit bewijzen. Ze kunnen subtiel neerbuigend zijn of kleine beledigingen uiten als je iets bereikt waar je trots op bent. Ze gedragen zich soms wisselvallig en houden je in onzekerheid over hun houding jegens jou. Gaslighting is ook een veelvoorkomende tactiek bij hen.
Narcisten hebben moeite met het toegeven van fouten omdat ze geloven dat ze altijd perfect zijn en zien het als bedreigend om fouten te erkennen.
Bij omgang met giftige, narcistische mensen is het niet altijd duidelijk of ze zich bewust zijn van hun gedrag. Als je echter consistent een negatief gevoel over jezelf krijgt door hun gedrag, is het verstandig om afstand te nemen of op zijn minst waakzaam te zijn wanneer je met hen te maken hebt.
Hoewel deze verandering in jouw gedrag hen niet zal veranderen, kan het helpen om de stress van het omgaan met hen te verminderen. Het belangrijkste is dat je jezelf beschermt tegen het emotionele misbruik dat je kunt ervaren als je met hen omgaat:
- Herinner jezelf eraan dat je ze niet gaat veranderen, en dat je ze confronteert, kan alleen maar meer woede losmaken zonder iets op te lossen.
- Zorg voor afstand tussen jezelf en hen.
- Accepteer dat je op je hoede moet zijn als de persoon in je leven moet zijn.
Collega’s
Als het een collega is en het probleem nabijheid is, overweeg dan om een goed excuus te bedenken om je bureau te verplaatsen. Bijvoorbeeld: “Ik zit vlak onder een ventilatieopening waar ik last van heb” of “Ik zou meer werk kunnen verzetten als ik niet in de buurt van de printer was.”
Als de persoon je zoekt om te klagen, kun je proberen hem door te verwijzen naar een supervisor en dan rustig je werk te doen. Het kan zijn dat je dit meerdere keren moet herhalen voordat ze de hint krijgen.
Familie en vrienden
Met familieleden en vrienden is het waarschijnlijk moeilijker, omdat er misschien geen gemakkelijke manier is om de giftige persoon uit je leven te verwijderen.
Als je een ernstig giftige vriend hebt, moet je misschien gewoon de tijd die je met hem doorbrengt verminderen. Als je bang bent om ze te beledigen, beperk je bezoeken dan over een periode van maanden, zodat het niet zo opvalt (hoewel ze het misschien nog steeds merken).
Wanneer de toxische persoon een familielid of goede vriend is, kan het ook mogelijk zijn om die persoon aan te moedigen in therapie te gaan, wat vaak nodig is om het onderliggende probleem achter de toxiciteit op te lossen.
Omgaan met een toxische relatie
Niet alle giftige relaties kunnen worden vermeden, vooral niet die met collega’s of familieleden, maar ze kunnen wel beheerd worden met gezonde grenzen, zelfzorg en bewustzijn.
Als je merkt dat je in een giftige relatie zit die negatieve invloed heeft (of gewoon niet positief is), overweeg dan om aan de relatie te werken en de dynamiek te veranderen, vooral als er andere voordelen zijn.
Assertieve communicatie en duidelijkere grenzen zijn vaak de sleutels om het beste in elkaar naar boven te halen, mits beide partijen openstaan voor verandering.
Hier zijn nog enkele stappen om met een giftige relatie om te gaan:
- Praat met de ander over waar je getuige van bent. Wees assertief over uw behoeften en gevoelens en neem tegelijkertijd verantwoordelijkheid voor uw aandeel in de situatie.
- Bespreek wat u als een probleem ziet en besluit samen of u de dynamiek wilt veranderen om ervoor te zorgen dat u allebei aan uw behoeften voldoet.
- Evalueer je relatie opnieuw en vraag jezelf af: veroorzaakt deze persoon echt schade aan mijn gevoel van eigenwaarde en algehele geestelijke gezondheid?
- Beperk de tijd die je doorbrengt met mensen die frustratie of ongeluk in je leven brengen. Als deze persoon iemand is met wie u moet communiceren, zoals een familielid of collega, moet u mogelijk de interacties beperken.
- Als je besluit om over je zorgen te praten, gebruik dan ‘ik voel’-uitspraken bij het beschrijven van je gevoelens en emoties. Dit helpt voorkomen dat ze zich defensief gaan voelen.
- Realiseer je dat sommige giftige mensen gewoon niet bereid zijn te veranderen – vooral degenen die zelfbewustzijn of sociale vaardigheden missen.
- Probeer niet-confronterend voor jezelf op te komen als de situatie daarom vraagt.
Wil je je relatie verbeteren?
In dit artikel heb je kunnen lezen wat een toxische relatie is. Ben je op zoek naar een manier om de relatie met je partner te verbeteren? Meld je dan nu aan voor de Online Training: ‘Betere Relaties’.
Deze online cursus geeft je het beste stappenplan om je relaties te verbeteren met je partner en tevens iedereen die belangrijk voor je is. Het hoeft geen jaren te duren voordat je kunt genieten van gezonde relaties! Je wordt stap voor stap begeleid. Ze hebben de uitdagingen in hun relaties opgelost – en het plezier in hun relaties weer teruggevonden! Speciale aanbieding: Bestel nu en ontvang ruim 66% korting!