Informatie over angst en depressie

Toxische relatie: Wat is het en hoe ga je er mee om?

 • Door: Kim
 • Datum: augustus 12, 2022
 • Leestijd: 8 min.

Wat is een toxische relatie?

Een toxische relatie is er een waardoor je je niet gesteund, onbegrepen, vernederd of aangevallen voelt. Op een basisniveau kan elke relatie waardoor je je slechter voelt in plaats van beter, na verloop van tijd toxisch worden.

Toxische relaties kunnen in vrijwel elke context voorkomen, van de speeltuin tot de directiekamer tot de slaapkamer. Je kunt zelfs te maken krijgen met toxische relaties tussen familieleden.

Een relatie is toxisch als je welzijn op de een of andere manier wordt bedreigd – emotioneel, psychologisch en zelfs fysiek.

Mensen met psychische aandoeningen, zoals een  bipolaire stoornis ,  ernstige depressie of zelfs depressieve neigingen, kunnen bijzonder vatbaar zijn voor giftige relaties, omdat ze al  gevoelig zijn voor negatieve emoties . Iemand met een bipolaire stoornis die midden in een gemengde of depressieve episode zit, kan bijvoorbeeld een wat zwakkere greep op emotionele stabiliteit hebben dan anderen, en dat kan die persoon een gemakkelijker doelwit maken voor giftige mensen. Giftige mensen kunnen echter iedereen treffen.

Dit is wat u moet weten over toxische relaties, inclusief wat een relatie toxisch maakt en hoe je kunt bepalen of je er een hebt. Je vindt ook tips voor effectieve manieren om met dit soort relaties om te gaan.

Tekenen van een toxische relatie

Alleen jij kunt zien of het slechte opweegt tegen het goede in een relatie. Maar als iemand consequent je welzijn bedreigt door wat ze zeggen, doen of niet doen, is het waarschijnlijk een giftige relatie.

Relaties die fysiek of verbaal geweld met zich meebrengen, worden absoluut als giftig geclassificeerd. Maar er zijn andere, meer subtiele, tekenen van een toxische relatie, waaronder:

 • Je geeft meer dan je krijgt, waardoor je je gedevalueerd en uitgeput voelt.
 • Je voelt je consequent niet gerespecteerd of dat er niet aan je behoeften wordt voldaan.
 • Je voelt na verloop van tijd een tol van je zelfrespect.
 • Je voelt je niet gesteund, verkeerd begrepen, vernederd of aangevallen.
 • Je voelt je depressief, boos of moe nadat je met de andere persoon hebt gesproken of bent geweest.
 • Je haalt het slechtste in elkaar naar boven. Je competitieve vriend brengt bijvoorbeeld een op wrok gebaseerde competitieve streak naar voren die niet leuk voor je is.
 • Je bent niet je beste zelf in de buurt van de persoon. Ze brengen bijvoorbeeld de roddelkant van je naar voren, of ze lijken een gemene trek naar voren te brengen die je normaal niet hebt.
 • Je hebt het gevoel dat je op eierschalen rond deze persoon moet lopen om te voorkomen dat je een doelwit wordt van hun gif.
 • Je besteedt veel tijd en emotionele kracht om ze op te vrolijken.
 • Jij bent altijd de schuldige. Ze draaien de zaken om, zodat dingen waarvan je dacht dat ze ze verkeerd hadden gedaan, plotseling jouw schuld zijn.

Giftig versus gezond gedrag

Bij het bepalen of een relatie toxiciteit veroorzaakt, is het belangrijk om te kijken naar welk gedrag het meest wordt weergegeven in de relatie. Met andere woorden, als een van jullie of jullie beiden consequent egoïstisch, negatief en respectloos zijn, zou je toxiciteit in de relatie kunnen creëren. Maar als je vooral bemoedigend, meelevend en respectvol bent, dan zijn er misschien bepaalde problemen die toxiciteit veroorzaken en die moeten worden aangepakt.

Het is belangrijk om de tekenen van toxiciteit te herkennen, of het nu in u of in de andere persoon is. Hier zijn enkele tekenen van zowel giftig gedrag als gezond gedrag.

Giftig gedrag

 • Onzeker
 • Jaloers
 • Negatief
 • egocentrisch
 • Egoïstisch
 • Kritiek
 • vernederend
 • wantrouwend
 • Beledigend
 • Respectloos

Gezond gedrag

 • Zeker
 • Liefdevol
 • Positief
 • Geven
 • onbaatzuchtig
 • Bemoedigend
 • Opbeurend
 • Betrouwbaar
 • Medelijdend
 • Respectvol

Soorten

Het is belangrijk op te merken dat giftige relaties niet beperkt zijn tot romantische relaties. Ze komen voor in gezinnen, op het werk en onder vriendengroepen – en ze kunnen extreem stressvol zijn, vooral als de toxiciteit niet effectief wordt beheerd.

Niet alle giftige relaties worden veroorzaakt door beide partijen. Sommige mensen zijn gewoon giftig om in de buurt te zijn – ze slurpen je energie op met negatief gedrag zoals constant klagen, kritische opmerkingen en algehele negativiteit. Of ze kunnen voortdurend ruzie maken met anderen, uitleggen waarom ze het beter weten, of wijzen op de tekortkomingen van anderen – die allemaal op den duur op je kunnen drukken.

Soms gedragen mensen zich zo tegenover iedereen en zijn ze zich niet bewust van hun effect op anderen. Ze kennen misschien ook geen gezondere manieren om te communiceren. Het is waarschijnlijk dat ze niet goed genoeg weten hoe ze sociale signalen moeten lezen om te weten wanneer ze mensen frustreren of hen het gevoel geven dat ze worden bekritiseerd of genegeerd.

Maar andere keren zijn mensen opzettelijk grof en kwetsend. In deze situaties voel je je misschien uitgekozen en aangevallen door hun gemene woorden en acties. En wat je ook doet, je hebt het gevoel dat je nooit meet of goed genoeg bent.

Als deze scenario’s van toepassing zijn op uw situatie, wilt u misschien uw relatie met deze persoon opnieuw evalueren. Ze kunnen echte schade toebrengen aan uw zelfrespect en uw algehele geestelijke gezondheid, evenals uw lichamelijke gezondheid.

In feite ontdekte een studie van de Universiteit van Michigan uit 2016 dat “stress en [negatieve] relatiekwaliteit rechtstreeks van invloed zijn op het cardiovasculaire systeem.” Op  de lange termijn beschadigen al deze factoren uw gezondheid en kunnen ze er zelfs toe leiden dat u ongezond copinggedrag ontwikkelt, zoals drinken of  emotioneel eten . 

Narcisten en sociopaten

Sommige mensen, met name narcisten en  sociopaten , hebben de neiging zich te voeden met de aandacht en bewondering van andere mensen. Narcisten voelen de behoefte om mensen een oppepper te geven en ze het gevoel te geven dat ze ‘minder dan’ zijn in een zoektocht naar superioriteit.

Ze kunnen je opzettelijk op subtiele manieren naar beneden halen of kleine beledigingen naar je werpen als je een prestatie deelt waar je trots op bent. Ze kunnen je ook laten raden of ze van de ene op de andere dag aardig tegen je zullen zijn. Of ze kunnen   op een consistente basis aan gaslighting doen.

Narcisten zijn notoir slecht in het toegeven van fouten, omdat ze echt geloven dat ze nooit fouten maken. Sterker nog, ze vinden het persoonlijk bedreigend om zichzelf als minder dan perfect te zien.

Als je te maken hebt met giftige, narcistische mensen, is het niet altijd duidelijk of ze zich bewust zijn van wat ze doen. Maar als je door hun gedrag consequent een slecht gevoel over jezelf krijgt, moet je afstand nemen van deze persoon, of op zijn minst accepteren dat je op je hoede moet zijn als de persoon in je leven moet zijn. 

Deze verandering in uw gedrag zal hen niet veranderen, maar het kan helpen de stress van het omgaan met hen te minimaliseren. Het belangrijkste is dat je jezelf beschermt tegen het emotionele misbruik dat je krijgt als je met hen omgaat:

 • Herinner jezelf eraan dat je ze niet gaat veranderen, en dat je ze confronteert, kan alleen maar meer woede losmaken zonder iets op te lossen.
 • Zorg voor afstand tussen jezelf en hen.
 • Accepteer dat je op je hoede moet zijn als de persoon in je leven moet zijn.

Medewerkers

Als het een collega is en het probleem nabijheid is, overweeg dan om een ​​goed excuus te bedenken om je bureau te verplaatsen. Bijvoorbeeld: “Ik zit vlak onder een ventilatieopening waar ik last van heb” of “Ik zou meer werk kunnen verzetten als ik niet in de buurt van de printer was.”

Als de persoon je zoekt om te klagen, kun je proberen hem door te verwijzen naar een supervisor en dan rustig je werk te doen. Het kan zijn dat je dit meerdere keren moet herhalen voordat ze de hint krijgen.

Familie en vrienden

Met familieleden en vrienden is het waarschijnlijk moeilijker, omdat er misschien geen gemakkelijke manier is om de giftige persoon uit je leven te verwijderen.

Als je een ernstig giftige vriend hebt, moet je misschien gewoon de tijd die je met hem doorbrengt verminderen. Als je bang bent om ze te beledigen, beperk je bezoeken dan over een periode van maanden, zodat het niet zo opvalt (hoewel ze het misschien nog steeds merken).

Wanneer de toxische persoon een familielid of goede vriend is, kan het ook mogelijk zijn om die persoon aan te moedigen in therapie te gaan, wat vaak nodig is om het onderliggende probleem achter de toxiciteit op te lossen.

Omgaan met een toxische relatie

Hoewel niet elke giftige relatie kan worden vermeden, vooral tussen collega’s of een familielid, kunnen ze worden beheerd met gezonde grenzen, zelfzorg en bewustzijn.

Als je merkt dat je in een giftige relatie zit waarin je het slechtste in elkaar naar boven haalt (of gewoon niet het beste naar boven haalt), wil je misschien aan de relatie werken en de dynamiek veranderen, vooral als er andere voordelen zijn voor de relatie .

Assertieve communicatie en gezondere grenzen zijn vaak de sleutels om het beste in elkaar naar boven te halen, vooral als jullie allebei bereid zijn veranderingen aan te brengen.

Hier zijn nog een paar stappen om met een giftige relatie om te gaan:

 • Praat met de ander over waar je getuige van bent. Wees assertief over uw behoeften en gevoelens en neem tegelijkertijd verantwoordelijkheid voor uw aandeel in de situatie.
 • Bespreek wat u als een probleem ziet en besluit samen of u de dynamiek wilt veranderen om ervoor te zorgen dat u allebei aan uw behoeften voldoet.
 • Evalueer je relatie opnieuw en vraag jezelf af: veroorzaakt deze persoon echt schade aan mijn gevoel van eigenwaarde en algehele geestelijke gezondheid?
 • Beperk de tijd die je doorbrengt met mensen die frustratie of ongeluk in je leven brengen. Als deze persoon iemand is met wie u moet communiceren, zoals een familielid of collega, moet u mogelijk de interacties beperken.
 • Als je besluit om over je zorgen te praten, gebruik dan  ‘ik voel’-uitspraken  bij het beschrijven van je gevoelens en emoties. Dit helpt voorkomen dat ze zich defensief gaan voelen.
 • Realiseer je dat sommige giftige mensen gewoon niet bereid zijn te veranderen – vooral degenen die zelfbewustzijn of sociale vaardigheden missen.
 • Probeer niet-confronterend voor jezelf op te komen als de situatie daarom vraagt.

Wil je je relatie verbeteren?

In dit artikel heb je kunnen lezen wat een toxische relatie is. Ben je op zoek naar een manier om de relatie met je partner te verbeteren? Meld je dan nu aan voor de Online Training: ‘Betere Relaties’.

Deze online cursus geeft je het beste stappenplan om je relaties te verbeteren met je partner en tevens iedereen die belangrijk voor je is. Het hoeft geen jaren te duren voordat je kunt genieten van gezonde relaties! Je wordt stap voor stap begeleid. Ze hebben de uitdagingen in hun relaties opgelost – en het plezier in hun relaties weer teruggevonden! Speciale aanbieding: Bestel nu en ontvang ruim 66% korting!

Klik hier om meer informatie te lezen over de Online Training ‘Betere Relaties’. Al meer dan 2000+ personen zijn je voorgegaan!

gall en gall

Previous Post

Gall en Gall: De top 5 lekkerste wijnen om met je partner te drinken

Next Post

Wat is partner alimentatie?

partner alimentatie