Meer Informatie Hier Beschikbaar

Wanneer is een depressie voorbij? Hoe lang duurt het?

  • Door: Kim
  • Datum: september 2, 2021
  • Leestijd: 2 min.

Deze vraag krijgen we regelmatig in onze mailbox: “Wanneer is depressie voorbij?”

De duur van een depressie is bij iedereen anders. Een depressie kan sterk variëren in ernst, duur en de aard van de symptomen. Zo onderscheiden we vitale depressies, atypische depressies, chronische depressies, seizoensgebonden depressies, depressies rond de menstruatie, depressies rond de zwangerschap en depressies rond de menopauze. Over het algemeen gaan de klachten binnen drie maanden vanzelf over, maar als hulp te laat komt kunnen klachten flink verergeren en kan je depressie zelfs chronisch worden. Erkennen dat je depressief bent is vaak de eerste stap naar herstel.

Depressiviteit worden niet altijd op tijd herkend. Een depressie gaat vaak gepaard met moeheid, slecht slapen, een slechte concentratie en somber zijn. Deze klachten worden vaak gekoppeld aan actuele problemen in iemands leven. De klachten, zoals somber zijn, worden dan als ‘begrijpelijk’ ervaren en de diagnose depressie wordt dan ten onrechte niet gesteld.

Chronische depressie

Naarmate een depressie langer duurt omdat de (juiste) behandeling uitblijft, neemt de kans op een chronische depressie toe. Chronische depressies zijn lastiger te behandelen. Bevolkingsonderzoek toont aan dat de kans op een chronische depressie rond de 40 procent is bij onbehandelde depressies die langer dan drie maanden duren. Het advies is om binnen zes maanden na het begin van een depressie te starten met Interpersoonlijke Psychotherapie (IPT) of Cognitieve Gedragstherapie (CGT), al dan niet in combinatie met medicijnen die zijn ontwikkeld om depressies te behandelen. Het komt toch regelmatig voor dat een depressie niet op de juiste manier wordt behandeld. In 35 tot 50 procent van de gevallen komt effectieve behandeling pas na een jaar tot stand.

Snel en doeltreffend stress en zorgen verminderen?

In dit artikel heb je antwoord gekregen op de vraag hoe lang depressie duurt. Ben je op zoek naar een goede manier om op doeltreffende wijze stress en zorgen verminderen zodat je weer van het leven kunt gaan genieten? Meld je dan nu aan voor de Online Training: ‘Nooit meer Zorgen of Stress’. Deze online cursus geeft je het beste stappenplan om spanning in je leven los te laten. Het hoeft geen jaren te duren voordat je stressvrij kunt leven! Stap voor stap wordt je begeleid. Talloze cursisten zijn je voorgegaan. Ze hebben het plezier en ontspanning in hun leven weer teruggevonden!

Klik hier om meer informatie te lezen over de Online Training ‘Nooit meer Zorgen of Stress’. Al meer dan 2000+ personen zijn je voorgegaan!

wat depressie met je doet

Previous Post

Wat depressie met je doet

Next Post

Depressie als moeder: Wat is postnatale depressie?

depressie als moeder