Wat als je depressief bent? En wat je er aan kunt doen is een vraag waar veel mensen zich mee bezig houden. Depressie is een ernstige psychische aandoening die het leven van een persoon kan verstoren. Het kan langdurige en ernstige gevoelens van verdriet, hopeloosheid en verlies van interesse in activiteiten veroorzaken.
Het kan ook fysieke symptomen van pijn, eetlustveranderingen en slaapproblemen veroorzaken.
De Centers for Disease Control and Prevention (CDC) vonden dat: bijna 10 procent (Betrouwbare bron) van de volwassenen van 40 tot 59 jaar had tussen 2009 en 2012 een depressie . Ondanks de prevalentie is depressie echter niet altijd gemakkelijk te herkennen.
Symptomen en oorzaken van depressie kunnen sterk verschillen van persoon tot persoon. Geslacht kan ook een belangrijke rol spelen in waarom een persoon wordt getroffen door depressie, en hoe het voelt voor hen.
Hoe depressie voelt
Het is vaak een uitdaging om aan iemand zonder ervaring met depressie uit te leggen hoe het voelt om hiermee te leven.
Een veelvoorkomend misverstand over depressie is dat het simpelweg neerkomt op een gevoel van verdriet of neerslachtigheid.
Hoewel het waar is dat veel mensen met depressie zich inderdaad verdrietig voelen, gaat het veel dieper dan de voorbijgaande emoties die we allemaal weleens ervaren als reactie op gebeurtenissen in ons leven.
Depressie manifesteert zich met symptomen die maanden, soms zelfs jaren kunnen aanhouden, waardoor het dagelijkse leven een immense uitdaging wordt.
Het heeft de kracht om carrières te verstoren, relaties te belasten en eenvoudige dagelijkse taken zoals persoonlijke verzorging en huishoudelijk werk tot een schijnbaar onoverkomelijke last te maken.
Artsen zullen gewoonlijk op zoek gaan naar symptomen die minstens 2 weken aanhouden als mogelijke tekenen van depressie.
Depressie kan voelen als:
- Er is geen plezier of vreugde in het leven . Een persoon met een depressie kan niet genieten van dingen waar ze ooit van hielden en kan het gevoel hebben dat niets hen gelukkig kan maken.
- Concentratie of focus wordt moeilijker . Het nemen van beslissingen, lezen of televisie kijken kan een zware depressie lijken omdat mensen niet helder kunnen denken of niet kunnen volgen wat er gebeurt.
- Alles voelt hopeloos en er is geen manier om je beter te voelen. Depressie kan iemand het gevoel geven dat hij zich nooit meer goed zal voelen.
- Zelfrespect is vaak afwezig . Mensen met een depressie kunnen het gevoel hebben dat ze waardeloos zijn of in alles falen. Ze kunnen stilstaan bij negatieve gebeurtenissen en ervaringen en zijn niet in staat om positieve eigenschappen in zichzelf te zien.
- Slapen kan problematisch zijn . ‘S Nachts in slaap vallen of de hele nacht doorslapen kan voor sommige mensen met een depressie bijna onmogelijk lijken. Een persoon kan vroeg wakker worden en niet meer in slaap kunnen vallen. Anderen slapen misschien overmatig, maar worden ondanks de extra uren slaap toch moe of niet verfrist wakker.
En ook:
- Het energieniveau is laag tot niet aanwezig . Sommige mensen hebben het gevoel dat ze niet uit bed kunnen komen, of voelen zich de hele tijd uitgeput, zelfs als ze voldoende slaap krijgen. Ze kunnen het gevoel hebben dat ze te moe zijn om eenvoudige dagelijkse taken uit te voeren.
- Eten lijkt misschien niet smakelijk . Sommige mensen met een depressie hebben het gevoel dat ze niets willen eten en moeten zichzelf dwingen om te eten. Dit kan leiden tot gewichtsverlies.
- Voedsel kan worden gebruikt als troost- of coping-instrument . Hoewel sommige mensen met een depressie niet willen eten, kunnen anderen te veel eten en hunkeren naar ongezond of troostrijk voedsel. Dit kan leiden tot gewichtstoename.
- Pijntjes en kwalen kunnen aanwezig zijn . Sommige mensen ervaren hoofdpijn , misselijkheid, pijn in het lichaam en andere pijnen met depressie.
Wat als je depressief bent? Het is geen keuze

Veel mensen denken ten onrechte dat depressief zijn een keuze is, of dat ze een positieve houding moeten hebben. Vrienden en geliefden raken vaak gefrustreerd of begrijpen niet waarom iemand er niet “uit kan komen”. Ze kunnen zelfs zeggen dat de persoon niets heeft om depressief over te zijn.
Depressie is een echte psychische aandoening. Degenen die een depressie hebben, kunnen niet zomaar besluiten om niet meer depressief te zijn. In tegenstelling tot typisch verdriet of zorgen, voelt depressie allesomvattend en hopeloos aan.
Veelvoorkomende oorzaken en risicofactoren
Depressie kan worden veroorzaakt door een aantal factoren. Hoewel er niet altijd een enkele oorzaak kan worden gevonden, herkennen experts de volgende als mogelijke oorzaken :
- Genetica : Depressie en andere stemmingsstoornissen kunnen in families voorkomen, hoewel familiegeschiedenis alleen niet betekent dat iemand een depressie krijgt.
- Levensgebeurtenissen : grote veranderingen in het leven en stressvolle gebeurtenissen kunnen depressie veroorzaken. Deze gebeurtenissen omvatten echtscheiding, het overlijden van een geliefde, baanverlies of financiële problemen.
- Hormonale veranderingen : Depressie en een slecht humeur zijn vaak geassocieerd met (Betrouwbare bron) menopauze , zwangerschap en premenstruele aandoeningen.
- Bepaalde ziekten : Angst, langdurige pijn, diabetes en hartaandoeningen kunnen ervoor zorgen dat iemand een grotere kans heeft om een depressie te ontwikkelen. Depressie is een symptoom van een bipolaire stoornis .
- Drugs- en alcoholmisbruik : In sommige gevallen kan drugs- en alcoholmisbruik depressie veroorzaken. Andere keren kan depressie ervoor zorgen dat iemand drugs of alcohol gaat gebruiken.
- Sommige medicijnen : Bepaalde voorgeschreven medicijnen kunnen het risico op depressie verhogen. Deze omvatten sommige medicijnen tegen hoge bloeddruk , steroïden en sommige geneesmiddelen tegen kanker .
Depressie en vrouwen
Relatieproblemen zijn een veelvoorkomende oorzaak van depressie bij vrouwen.
Onderzoek suggereert dat de oorzaken van depressie voor vrouwen anders kunnen zijn dan voor mannen.
Wetenschappers suggereren dat dit komt door :
- biologische factoren
- culturele verwachtingen
- verschillen in ervaring
Een studie van tweelingbroers en -zussen, gepubliceerd in The American Journal of Psychiatry, toonde aan dat persoonlijkheid en relaties met anderen eerder een rol speelden bij het ontstaan van depressie.
In het bijzonder stelde de studie dat huwelijksproblemen, de relatie met ouders en gebrek aan sociale steun meer kans hadden op depressie bij vrouwen dan bij mannen.
Neuroticisme , of een negatieve emotionele toestand, was ook een primaire oorzaak van depressie bij de onderzochte vrouwen.
Symptomen bij vrouwen
Uit een onderzoek in de Journal of Affective Disorders bleek ook dat de symptomen van depressie bij vrouwen anders waren. De onderzochte vrouwen hadden meer kans op paniek- en angststoornissen naast hun depressie.
Andere studies hebben aangetoond dat vrouwen meer kans hebben om aan te komen en overmatige slaperigheid te hebben dan mannen.
Hormoonveranderingen bij vrouwen kunnen ook een rol spelen in hoe en wanneer depressie hen beïnvloedt.
Onderzoek naar deze hormonale link heeft gevonden:
- Meisjes met een familiegeschiedenis van depressie hebben meer kans op het begin van een depressie in de puberteit .
- Vrouwen met een depressie hebben ernstigere symptomen tijdens de premenstruele fase van hun cyclus, zelfs als ze al antidepressiva gebruiken .
- Postpartumdepressie treedt op na de bevalling en treft 1 op de 7 vrouwen.
- Tijdens de overgang van de menopauze neemt het risico op depressie van een vrouw toe.
- Vrouwen hebben een twee tot drie keer (Betrouwbare bron) een groter risico op het krijgen van een depressie gedurende deze periode, zelfs als ze in het verleden nooit een depressie hebben gehad.
Depressie en mannen
Het verliezen van een baan en niet in staat zijn om voor het gezin te zorgen is een veel voorkomende oorzaak van depressie bij mannen.
Een studie in The American Journal of Psychiatry wees uit dat mannen meer kans hadden op een depressie dan vrouwen vanwege het volgende:
- drugsmisbruik
- seksueel misbruik in de kindertijd
- voorgeschiedenis van depressie
- grote stressvolle levensgebeurtenissen
De studie liet ook zien dat mannen een grotere kans hebben om depressief te worden als gevolg van het niet realiseren van levensdoelen en een laag zelfbeeld. Wat als je depressief bent door het niet behalen van je levensdoelen en een negatief zelfbeeld? Financiële en juridische problemen, evenals loopbaanproblemen, bleken vaker depressieve triggers te zijn bij mannen in vergelijking met vrouwen.
De studie benoemde gebeurtenissen zoals het verlies van een baan en bezorgdheid over het falen als gezinshulp als mogelijke voorbeelden van wat specifiek bij mannen depressie kan veroorzaken. Het begrijpen van deze factoren is essentieel om te begrijpen wat als je depressief bent en om passende ondersteuning te bieden aan mannen die hiermee te maken hebben.
Symptomen bij mannen
Symptomen van depressie bij mannen kunnen ook anders zijn. Een analyse in JAMA Psychiatrie (Betrouwbare bron) ontdekte dat mannen meer kans hadden dan vrouwen om woedeaanvallen, agressie en risicovol gedrag als depressiesymptomen te ervaren.
Hoewel er doorgaans wordt gedacht dat vrouwen vaker aan depressie lijden dan mannen, laat onderzoek zien dat zowel mannen als vrouwen even vatbaar zijn voor depressie, ongeacht hun geslacht.
De verschillen in symptomen en wat mannen aan hun zorgverleners melden, kunnen de diagnose van depressie bij mannen bemoeilijken.
Bij mannen kunnen traditionele symptomen van depressie, zoals verdriet en huilen, vaker worden onderdrukt of niet worden gemeld. Dit kan te maken hebben met de druk die de samenleving vaak legt op het idee van mannelijkheid. Maar wat als je depressief bent, ongeacht je geslacht? Het is van cruciaal belang om deze uitdagingen te begrijpen en onder ogen te zien, zodat depressie bij mannen niet onopgemerkt blijft.
Wanneer naar een dokter gaan?
Degenen die symptomen van depressie ervaren, moeten medische hulp inroepen. Depressie kan verergeren zonder behandeling en de kwaliteit van leven van een persoon beïnvloeden.
Een huisarts of professional in de geestelijke gezondheidszorg zal behandelingsopties bespreken om de persoon te helpen zijn depressie te beheersen en door te gaan met het dagelijks leven.
In ernstige gevallen kan depressie leiden tot zelfmoordgedachten of zelfbeschadiging.
Alle zelfmoordgedachten of uitspraken over “niet willen leven” moeten serieus worden genomen. In tijden van crisis moet een persoon hulp zoeken bij een afdeling spoedeisende hulp van een ziekenhuis.
Snel en doeltreffend stress en zorgen verminderen?
In dit artikel heb je antwoord gekregen op de vraag ‘wat als je depressief bent?’. Ben je op zoek naar een goede manier om op doeltreffende wijze stress en zorgen verminderen zodat je weer van het leven kunt gaan genieten? Meld je dan nu aan voor de Online Training: ‘Nooit meer Zorgen of Stress’. Deze online cursus geeft je het beste stappenplan om spanning in je leven los te laten. Het hoeft geen jaren te duren voordat je stressvrij kunt leven! Je wordt stap voor stap begeleid. Talloze cursisten zijn je voorgegaan. Ze hebben het plezier en ontspanning in hun leven weer teruggevonden!