Meer Informatie Hier Beschikbaar

Werken met depressie: Hoe ga ik er mee om?

  • Door: Kim
  • Datum: september 7, 2023
  • Leestijd: 3 min.

Depressie heeft niet alleen gevolgen voor je professionele leven, maar kan ook van invloed zijn op je relaties met collega’s. Het is waarschijnlijk dat je stemming niet altijd positief is, en dit zal na verloop van tijd zichtbaar worden. Het zou jammer zijn als dit leidt tot het verlies van zowel je baan als je vriendschappen. Daarom is eerlijkheid de beste aanpak. Het stigma rondom depressie evolueert gelukkig in positieve zin. Voorheen werd het vaak afgedaan als aanstellerij, maar tegenwoordig begrijpen we beter wat het inhoudt. Desondanks blijft het lastig om er openlijk over te praten op het werk, maar het helpt niemand als je hierover liegt. Dit artikel gaat over werken en depressie.

Werken met depressie

We ervaren allemaal weleens sombere dagen waarop we weinig zin hebben in dingen. Gelukkig gaat dit gevoel meestal voorbij, en kunnen we de volgende dag weer van het leven genieten. Maar bij depressie verloopt het anders. Dag in, dag uit voel je je verdrietig, eenzaam en/of onzeker. Elke dag! In dergelijke situaties kan zelfs opstaan om te gaan werken een enorme uitdaging zijn. Het is belangrijk om te begrijpen dat depressie een ziekte is, en er is geen reden om je ervoor te schamen.

Onderzoek heeft aangetoond dat bij mensen met een depressie de hippocampus en de frontale hersenkwabben tijdelijk aanzienlijk krimpen. Maar dat is niet het enige; ook de ‘feel good’ hormonen serotonine, dopamine en norepinephrine worden aangetast. Dit heeft invloed op verschillende lichaamsprocessen, van je bioritme tot je slaap- en eetpatroon.

Geen leuke baan

Als je elke dag met tegenzin opstaat vanwege je werk, kan een depressie de situatie verergeren, waardoor het nog moeilijker wordt. Aanhoudend werken in zo’n toestand is wellicht niet de slimste keuze. We begrijpen dat niet iedereen de luxe heeft van hun droombaan en soms moeten we nu eenmaal de rekeningen betalen. Echter, vasthouden aan een baan die je ongelukkig maakt, is niet bevorderlijk voor je welzijn. Het is het overwegen waard om te onderzoeken of er mogelijkheden zijn om binnen je huidige werk op een andere afdeling te werken. Als dat geen optie is, kan het zoeken naar een nieuwe baan niet alleen gunstig zijn voor het omgaan met depressie, maar ook voor je algehele geluk.

(Door)werken met depressie

Er bestaan zes verschillende typen depressies, en in sommige gevallen is het mogelijk om door te blijven werken. Dit geldt met name voor lichte depressies, waarvan de symptomen soms lastig te onderscheiden zijn van andere psychische aandoeningen, zoals stress, overspanning en een burn-out. In gevallen van ernstige depressie is doorgaans werken echter niet haalbaar. Mogelijk kunnen de volgende tips enkele verlichting bieden:

Tegelijkertijd kan het hebben van een gezond dagelijks ritme helpend zijn. Dit kan betekenen dat je misschien minder uren werkt, vanuit huis werkt, of in sommige gevallen zelfs tijdelijk stopt met werken. Het is daarom van groot belang om contact op te nemen met je huisarts, zodat je de juiste behandeling en ondersteuning kunt krijgen. Het uiteindelijke doel is dat jij je weer goed in je vel voelt.

Snel en doeltreffend stress en zorgen verminderen?

Dit artikel ging over werken met depressie. Ben je op zoek naar een goede manier om op doeltreffende wijze stress en zorgen verminderen zodat je weer van het leven kunt gaan genieten? Meld je dan nu aan voor de Online Training: ‘Nooit meer Zorgen of Stress’. Deze online cursus geeft je het beste stappenplan om spanning in je leven los te laten. Het hoeft geen jaren te duren voordat je stressvrij kunt leven! Je wordt stap voor stap begeleid. Talloze cursisten zijn je voorgegaan. Ze hebben het plezier en ontspanning in hun leven weer teruggevonden!

Klik hier om meer informatie te lezen over de Online Training ‘Nooit meer Zorgen of Stress’. Al meer dan 2000+ personen zijn je voorgegaan!

depressie of burnout

Previous Post

Wat is het verschil tussen Depressie en Burnout?

Next Post

Wat depressief zijn is, en wat je er aan kunt doen

wat depressief zijn